Κοινωνία

15/03/2017 - 18:35

Ηλιόλουστη σπανακόπιτα με ψυχή από τη Μυτιλήνη!

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, "Nimbus Sans L", sans-serif; font-size: 13px; text-align: justify;">Γράφει ο Αχιλλέας Πεκλάρης*

Ηλιόλουστη η Μυτιλήνη σήμερα.

Ένας αφρικανός πιτσιρικάς, κοντά στα 20, περνάει αργά έξω από το μαγαζάκι με τα λευκά είδη στο κέντρο της πόλης. Χαιρετάει τη θεία και τον θείο, που είναι οι μαγαζάτορες, με ένα κάζουαλ νεύμα, σαν αυτό που κάνουν οι συγχωριανοί όταν τρακάρουν ο ένας τον άλλο κάθε μέρα στο δρόμο.
 
Η θεία πετάγεται απ' τη θέση της και μπήγει φωνή στον άνδρα της: "Φώναξε το παλικαράκι να του δώσουμε σπανακόπιτα"! Μετά γυρνάει στον νεαρό στα ελληνικά, κάνοντάς του νόημα σχεδόν επιτακτικά: "Έλα 'δώ! Έλα να σε κεράσω! Πίτα! Τώρα την έβγαλα"!
 
Ο πιτσιρικάς μπαίνει στο μαγαζί ντροπαλά και λίγο αμήχανα, παίρνει ένα κομμάτι σπανακόπιτα στη χαρτοπετσέτα, ενώ η θεία του τυλίγει άλλα δύο, "για να 'χεις να φας και το βράδυ". Της λέει "ευχαριστώ" με σπαστά ελληνικά, κάνει μια χειρονομία υπόκλισης και της χαρίζει ένα πλατύ πάλλευκο χαμόγελο. "Καλέ για δες το πως γελάει! Κοίτα χαμόγελο!" κάνει η θεία παρατηρώντας τον νεαρό που δείχνει τώρα πια να το διασκεδάζει. Κάπου εκεί τους χάνω από τα μάτια μου, προχωράω στο δρόμο μου.
 
Ηλιόλουστη η Μυτιλήνη.
 
Ηλιόλουστες και κάποιες ψυχές που αναπνέουν δίπλα μας, και φωτίζουν τις ζωές μας.
 
Ο Αχιλλέας Πεκλάρης είναι δημοσιογράφος , συνεργάτης του Ελβετικού Σταυρού στη Μυτιλήνη και υπεύθυνος για τη δημιουργία του νέου χώρου στον Καρά Τεπέ 

 

*

Μοιράσου το άρθρο!