Κοινωνία

02/06/2015 - 13:49

«Και οι τουρίστες βοηθούν τους πρόσφυγες, που φθάνουν στη Λέσβο»

yle="text-align: justify;">Πρωτόγνωρη χαρακτηρίζει την έξαρση του προσφυγικού στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ «Αγκαλιά», που επί 10 χρόνια τώρα στέκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, είτε είναι πρόσφυγες, είτε μετανάστες, άστεγοι ή άποροι.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ και ένα μήνα στη Λέσβο δεν έχει προηγούμενο» υποστηρίζει. «Χθες βγήκαν κοντά στα 700 άτομα και προχθές το ίδιο, ειδικά στα βορειοδυτικά παράλια του νησιού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βουλιάξουν τη βάρκα, εάν θα τους αφήσουν στη μέση του πελάγου να συνεχίσουν μόνοι τους, αν τους αφήσουν κάπου στην στεριά και θα φύγουν με φουσκωτό πίσω…».

Η ιδιαιτερότητα όμως του ζητήματος σύμφωνα με τον Τυρίκο-Εργά βρίσκεται στην δραματική αύξηση του αριθμού των παιδιών των προσφύγων που φθάνουν στη Λέσβο, πολλές φορές ως ασυνόδευτοι ανήλικοι.  

«Όταν λέμε ανήλικους ασυνόδευτους δεν μιλάμε για Αφγανούς 15 και 16 χρόνων, όπως είχαμε παλαιότερα, αλλά για παιδιά πολύ μικρά ακόμη και βρέφη από τη Συρία» τονίζει.


«Αν ξεκινήσουν από τη Συκαμινιά ή την Εφταλού για να φθάσουν στην Καλλονή χρειάζονται 8 κι αν είναι με οικογένειες και παιδιά ακόμα και 10 ώρες. Λιώνουν οι σόλες, βάζουν χαρτόνια λιώνουν και αυτά, και γεμίζουν πληγές τα πόδια τους» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η τοπική κοινωνία, ακόμη και οι τουρίστες που βρίσκονται για διακοπές στη Λέσβο δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον και προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια στους πρόσφυγες.


«Ενάντια στην ασχήμια των μηνυμάτων που λαμβάνουμε από ντόπια αλλά και διεθνή ΜΜΕ, όπως το κατάπτυστο δημοσίευμα της Daily Mail, που δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους ιεράρχηση προκρίνει, οι τουρίστες στον Μόλυβο, που παραθερίζουν στο πιο τουριστικό μέρος του νησιού, σταματούν τις διακοπές τους και μετέχουν στον εθελοντισμό. Ενώνονται με ομάδες ντόπιων και επιτελούν σπουδαίο έργο. Καταστηματάρχες και μαγαζάτορες προσφέρουν συσσίτια και φαγητό» σημειώνει θέλοντας να υπογραμμίσει την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο σε σχέση με τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την Κω.

 

Πηγή

Μοιράσου το άρθρο!