Κοινωνία

18/03/2011 - 07:14

Kάλεσμα "Αγωνιστικής Παρέμβασης" για τα προβλήματα του Ο.Π.Α.Δ

Καλούμε τους συναδέλφους στα πλαίσια της στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ (12:00-14:00) την Παρασκευή 18/3 και ώρα 12:30 να διαμαρτυρηθούμε στον Ο.Π.Α.Δ. της Μυτιλήνης (Π. Βοστάνη 28, απέναντι από το γήπεδο).

 

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν υγεία

Συναδέλφισσες/-οι

Σε αργό (ή και γρήγορο, ανάλογα με την ασθένεια) θάνατο καταδικάζει η κυβέρνηση της τρόικας τους 1.550.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.). Από τον περασμένο Αύγουστο (με τον νόμο περί «Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» και με τη μη αναγνώριση από τον Ο.Π.Α.Δ. δαπανών που δεν έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά προεδρικά διατάγματα και δεν έχουν τιμολογηθεί) κόπηκαν περίπου 270 ιατρικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις (ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι κ.λπ.) και έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα αναλώσιμα για τους χρονίως πάσχοντες (π.χ. στην περίπτωση ενός διαβητικού θα πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος τα καθημερινά έξοδα για αναλώσιμα, βελόνες, ταινίες μέτρησης κ.λπ., και να περιμένει πότε θα τα πάρει από τον Ο.Π.Α.Δ.· οι νεφροπαθείς δεν καλύπτονται για εξετάσεις AIDS ή ηπατίτιδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιοι και όσοι κάνουν μαζί τους αιμοκάθαρση· οι καρκινοπαθείς δε νοσηλεύονται διότι δεν καλύπτονται οι εξετάσεις ρουτίνας από τα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ.), ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα και οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί να δέχονται επισκέψεις χωρίς άμεση εξόφληση από τον «ασφαλισμένο».

Υποτίθεται ότι αυτά συμβαίνουν γιατί στον Ο.Π.Α.Δ. γινόταν το «μεγάλο φαγοπότι»· λες και όλοι όσοι καταλήστευαν το δημόσιο τόσα χρόνια δεν είχαν τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνώντων! Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα! Σκοπεύουν να κλείσουν δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα να τ’ αφήσουν να ρημάξουν, ώστε να αναγκάσουν τον εργαζόμενο να αναλάβει ολοκληρωτικά το κόστος της περίθαλψής του, παρόλο που την έχει κιόλας διπλοπληρώσει μέσω των ασφαλιστικών του εισφορών. Αυτό άλλωστε φαίνεται ανάγλυφα και από τον προϋπολογισμό του 2011, όπου περικόπτονται δαπάνες 2,1 δις στον τομέα της υγείας.

Συναδέλφισσες/-οι

Η σημασία της απόφασης αυτής της κυβέρνησης για την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης δεν έχει γίνει ακόμα καλά κατανοητή από τους εργαζόμενους. Στην ουσία είναι σαν να εργαζόμαστε όλοι ανασφάλιστοι, αφού ακόμα και για την πιο μικρή αναγκαία ιατρική πράξη- σε συνδυασμό με την απουσία α΄βάθμιας περίθαλψης και το χαράτσι των 5 € στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας- θα πρέπει να την πληρώνουμε και …όποτε τα πάρουμε μετά από τον Ο.Π.Α.Δ.. Ποιος εργαζόμενος σήμερα, ιδιαίτερα στον κλάδο τον δικό μας, τον πιο κακοπληρωμένο στο Δημόσιο, μπορεί να αποταμιεύει χρήματα για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη;

Θα έπρεπε η ΟΛΜΕ να είχε ήδη διοργανώσει μαχητική κινητοποίηση στον Ο.Π.Α.Δ., απαιτώντας το αυτονόητο, δηλαδή την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εκπαιδευτικών. Έστω και τώρα η κινητοποίηση πρέπει να γίνει, σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες του δημοσίου. Τοπικά αναλαμβάνουμε δράσεις ενημέρωσης αλλά και πιο ριζοσπαστικές μορφές δράσης σε συντονισμό με άλλα σωματεία του δημοσίου για να πιέσουμε και να αναδείξουμε το ζήτημα.

Καλούμε τους συναδέλφους στα πλαίσια της στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ (12:00-14:00) την Παρασκευή 18/3 και ώρα 12:30 να διαμαρτυρηθούμε στον Ο.Π.Α.Δ. της Μυτιλήνης (Π. Βοστάνη 28, απέναντι από το γήπεδο).

Μοιράσου το άρθρο!