Κοινωνία

11/04/2014 - 19:53

Κατήγγειλε το σκάνδαλο υπεξαίρεσης εισφορών ΟΓΑ σε χωριό της Λέσβου, αλλά βρίσκεται κατηγορούμενος!

Γ

ράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

- Απίστευτη τροπή στην υπόθεση υπεξαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών που είχαν αποκαλύψει τα "Νέα της Λέβου", καθώς εκτός του Ανταποκριτή, ο ΟΓΑ στρέφεται και κατά του αλλοδαπού εργάτη που κατήγγειλε την υπόθεση!

 

Δεν φτάνει που κατήγγειλε στην κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ ότι επί σειρά ετών πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές σε Ανταποκριτή του Οργανισμού σε χωριό της Λέσβου για να ανακαλύψει ότι τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονταν και ότι ο ίδιος δεν ήταν ασφαλισμένος, τώρα θα πρέπει να καθίσει και στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθώς ο ΟΓΑ στρέφεται και εναντίον του για ηθική αυτουργία και πλαστογραφία.

Αυτή είναι η κατάληξη για τον εργάτη από την Αλβανία, ο οποίος ανακάλυψε - 6 χρόνια αφότου ξεκίνησε να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στον Ανταποκριτή του χωριού του - ότι τα χρήματα που κατέβαλε δεν αποδίδονταν στον Οργανισμό και έφθασε μέχρι την Αθήνα, προκειμένου - όπως πίστευε - να "ανοίξει τα μάτια" του ΟΓΑ. Πράγματι μετά τις καταγγελίες του αλλοδαπού η διοίκηση του ΟΓΑ ξεκίνησε έρευνα στη Λέσβο, τα αποτελέσματα της οποίας ανέδειξαν το… πρόβλημα. Ωστόσο εκτός του Ανταποκριτή του (ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εγκαταλείψει το συγκεκριμένο πόστο), ο ΟΓΑ στρέφεται και κατά του αλλοδαπού κατηγορώντας τον για συμμετοχή στην υπόθεση. Με άλλα λόγια ότι κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές (ενδεχομένως μειωμένες) και ότι ήταν σε γνώση του εξαρχής τα όσα συνέβαιναν!

Το πώς τώρα ήταν δυνατόν ο ίδιος να συμμετέχει και στην απάτη σε βάρος του ΟΓΑ και να την καταγγείλει στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα κληθεί να απαντήσει η Δικαιοσύνη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Γεγονός είναι ότι ο Αλβανός εργάτης που διεκδικούσε την ασφαλιστική του κάλυψη για τα 6 χρόνια που πλήρωνε - όπως ισχυρίζεται - τις εισφορές έχοντας ανανεωμένο βιβλιάριο με σφραγίδα που την έβαζε ο Ανταποκριτής, όχι μόνο σε θέση ισχύος δεν βρίσκεται ως θιγόμενος από στέλεχος του Οργανισμού, αλλά επιπλέον θα καθίσει και ο ίδιος δίπλα του στο εδώλιο του κατηγορουμένου!

Την υπεράσπιση του αλλοδαπού έχει αναλάβει ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος, ο οποίος δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα μας ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και προφανώς ο ΟΓΑ ακολουθεί αυτήν την τακτική θέλοντας να γλιτώσει την ασφαλιστική κάλυψη αυτού του ανθρώπου, ο οποίος πλήρωνε πιστεύοντας ότι ήταν ασφαλισμένος, αλλά δεν ήταν όπως αποδείχθηκε».

Τη σοβαρή αυτή υπόθεση είχαν αναδείξει τα "Νέα της Λέσβου" μετά την έρευνα που είχε διατάξει η κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ, το 2012, έχοντας παραλάβει το βιβλιάριο του αλλοδαπού, το οποίο είχε αποστείλει ο ίδιος στην Αθήνα "χέρι με χέρι" με εξουσιοδοτημένο άτομο από τη Μυτιλήνη.

Η καταγγελία του αλλοδαπού έγινε όταν ο ίδιος διαπίστωσε ότι ενώ το βιβλιάριό του φαινόταν επί 6 χρόνια σφραγισμένο για τις ασφαλιστικές καλύψεις, τις οποίες είχε κανονικά, τα στοιχεία του δεν φαίνονταν πουθενά στα μητρώα του Οργανισμού!

Ασφαλισμένος - ανασφάλιστος!

Ο οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία είχε υποστηρίξει στον ΟΓΑ ότι κατ’ απαίτηση του ανταποκριτή του κατέβαλε στον ίδιο (και όχι στην τράπεζα όπως προβλέπεται) τις ασφαλιστικές του εισφορές (500 ευρώ το χρόνο), χωρίς ουδέποτε να πάρει έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας (Υπόδειγμα 1) και γι’ αυτό απευθύνθηκε στα κεντρικά του Οργανισμού, όπου και ανακάλυψε τελικά… ότι είναι ανασφάλιστος!

Ο αλλοδαπός ενώ δεν είχε αποδείξεις για τα χρήματα που κατέβαλε στον ανταποκριτή του ΟΓΑ (γιατί ο τελευταίος προφανώς και δεν του έδινε), εμφάνισε ως αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο το επί 6 χρόνια σφραγισμένο βιβλιάριό του από το στέλεχος του ΟΓΑ, με το οποίο άλλωστε απολάμβανε όλες τις προβλεπόμενες παροχές υγείας του Οργανισμού!

Οι πρώτες υποψίες

«Όταν ήρθα πριν 6 χρόνια στην Λέσβο κατέβηκα από το χωριό μου στην έδρα του Δήμου (πρώην καποδιστριακός Δήμος της Λέσβου) και απευθύνθηκα στον ανταποκριτή που είχε την ευθύνη για την περιοχή», είχε πει στην καταγγελία του τονίζοντας ότι «αφού πρώτα κατέθεσα το ποσό της εγγραφής στην τράπεζα, στη συνέχεια κάθε 6μηνο του παρέδιδα, όπως μου ζητούσε, 250 ευρώ, όταν προσερχόμουν στο Δημαρχείο, για να μου ανανεώσει το βιβλιάριο. Εγώ του έδινα τα χρήματα κι εκείνος μου έβαζε τις σφραγίδες και έφευγα, ενώ είχα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μένα και για την οικογένειά μου και ανανέωνα και την κάρτα παραμονής μου με την επίδειξη του βιβλιαρίου».

Ο καταγγέλλων επισημαίνει ότι του ζήτησαν από υπηρεσία της Μυτιλήνης το υπόδειγμα 1 και ο ίδιος δεν το είχε. Το ζήτησε από τον ανταποκριτή, αλλά ουδέποτε το έλαβε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε τη διαβεβαίωση του υπαλλήλου ότι θα του έδινε το παραστατικό από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά η όλη διαδικασία καθυστερούσε από την Αθήνα. Τελικά τον αλλοδαπό αγροτοεργάτη παρακίνησε ένας από τους ντόπιους εργοδότες του, ο οποίος μάλιστα βλέποντας την καθυστέρηση πήρε την πρωτοβουλία ο ίδιος να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπάλληλο εισπράττοντας την ίδια απάντηση.

Να θυμίσουμε μάλιστα τη δήλωση που είχε κάνει στα "Νέα της Λέσβου" ο εργοδότης του αλλοδαπού, λέγοντάς μας ότι «φάνηκε από την αρχή ότι μας κορόιδευε ο ανταποκριτής. Στην αρχή μου είπε ότι θα κατέβαζε στη Μυτιλήνη το έγγραφο σε μια εβδομάδα. Όταν όμως τον πήρα ξανά στο τηλέφωνο αρκετές μέρες αργότερα μου είπε πάλι τα ίδια. Του απάντησα ότι θα ανεβαίναμε εκείνη την ώρα παρά τη χιλιομετρική απόσταση που μας χώριζε από τη Μυτιλήνη ώστε να παραλαμβάναμε το παραστατικό από το γραφείο, αλλά και πάλι απέφυγε βρίσκοντας κάποια δικαιολογία».

Με την παρότρυνση του εργοδότη του ο αλλοδαπός απευθύνθηκε στην κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ, όπου ανακάλυψε ότι το όνομά του δεν υπάρχει πουθενά, ενώ το βιβλιάριό του ήταν σφραγισμένο για 6 χρόνια!!

Ο ίδιος ο ανταποκριτής, πάντως, με τον οποίο είχαν επικοινωνήσει τα "Νέα της Λέσβου" είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας ότι ουδέποτε είχε λάβει χρήματα από τον αλλοδαπό, αν και στην ερώτησή μας για το πώς ήταν δυνατόν εφόσον ο συγκεκριμένος αγροτοεργάτης δεν κατέβαλε χρήματα να βρίσκεται με σφραγισμένο επί 6 χρόνια βιβλιάριο του ΟΓΑ, η απάντησή του δεν ήταν πειστική. Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής είχε πει ότι «από τη στιγμή που καταθέτει τα χρήματα της εγγραφής ο νέος ασφαλισμένος του ΟΓΑ στην Αγροτική Τράπεζα και προσκομίζει το παραστατικό, ο κάθε ανταποκριτής αρχίζει να θεωρεί το βιβλιάριο παρά το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αυτό καθυστερεί και 1 - 2 χρόνια». Δεν μας εξήγησε ωστόσο πώς η εγγραφή καθυστέρησε για 6 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία έμπαιναν κανονικά οι σφραγίδες στο βιβλιάριο του εργάτη!

 

up date  Όπως μας ενημέρωσε ο συντάκτης του ρεπορτάζ κ. Σαμιώτης ο αλλοδαπός αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας... δεν έχει καμία ασφαλιστική κάλυψη και λαμβάνει τα φάρμακά του από το Κοινωνικό Φαρμακείο. 6 χρόνια πλήρωνε εισφορές για να μην έχει σήμερα καμία ασφάλεια!  Υπάρχει δικαιοσύνη;

Μοιράσου το άρθρο!