Κοινωνία

28/05/2013 - 12:13

Κίνδυνος για λουκέτο στην Μονάδα Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου

Κίνδυνος για λουκέτο στην Μονάδα Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου

Σε λίγες εβδομάδες η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου θα έκλεινε πέντε χρόνια λειτουργίας. Αντί ωστόσο να προετοιμάζει εκδηλώσεις για την επέτειο της ίδρυσής της, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο οριστικής διακοπής της λειτουργίας της.
 
 Η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων Αγιάσου, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Μονάδα στην Ελλάδα καθώς βάσει χρηματοδότησης  φιλοξενεί έως και 60 ανήλικους ημερησίως, καλύπτοντας σχεδόν το 20% των προσφερόμενων θέσεων φιλοξενίας για ανήλικους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ εν δυνάμει θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 96 ανήλικους, προσφέροντας 36 επιπλέον θέσεις στον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των ανηλίκων (308 θέσεις) που προβλέπεται να υποστηριχθούν με ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας και κοινωνικής μέριμνας στη χώρα μας.
Η υποστήριξη 3.500 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, φαίνεται πως δεν αποτέλεσε ικανό κριτήριο και κίνητρο για τους αρμοδίους προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Δομής.
Από την 1η του Απρίλη, 58 ανήλικοι διαβιούν σε ένα κέντρο χωρίς προσωπικό, εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους, και αυτή τη φορά όχι σε πλάνο ένοπλων συρράξεων, αλλά με φόντο την Ευρώπη και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των προσφύγων και δικαιωμάτων του παιδιού.
Η Μονάδα βρέθηκε από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς σαφείς και επίσημες απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον της. Ο ανεπαρκής προγραμματισμός σε κεντρικό επίπεδο ή η έλλειψη πολιτικής βούλησης οδήγησαν άραγε σε καθεστώς “ομηρίας” τη Μονάδα Φιλοξενίας, τους ανήλικους, αλλά και τους εργαζόμενους , με αποκορύφωμα την υφιστάμενη απειλή οριστικής παύσης;
 
Ως επαγγελματίες, αλλά και ως άνθρωποι, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, και ζητούμε:
  • απάντηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τη λειτουργία της Μονάδας αλλά και άλλων αντίστοιχων Δομών.
  • να δοθεί άμεση λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας,  και για τους 58 ανήλικους φιλοξενούμενους που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
  • να εφαρμοστούν όλα εκείνα που το ελληνικό Σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές Συνθήκες προβλέπουν, για την ουσιαστική υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.
  • να αναγνωριστεί και –εμπράκτως- το κοινωνικό έργο που με συνέπεια επί πέντε έτη επιτελούμε. Ένα κοινωνικό έργο το οποίο έχει αναγνωριστεί σε τοπικό, εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποδεικνύουν και αναφορές Φορέων και ΜΜΕ διεθνούς κύρους, αλλά και οι συμμετοχές μας σε επίσημες διαδικασίες διαβούλευσης για την βελτίωση του πλαισίου υποστήριξης των ανηλίκων, εντός κι εκτός συνόρων.
 
Το Προσωπικό της Μονάδας

Μοιράσου το άρθρο!