Κοινωνία

19/10/2016 - 06:02

Λέσβος Αντιφασιστική - Νησί της Αλληλεγγύης - Δυνατό μήνυμα από εκατοντάδες πολίτες

 

Εκατοντάδες πολίτες πήραν μέρος στη συγκέντρωση του αντιρατσιστικού, αντιφασιστικού και φιλοπροσφυγικού συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε και ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (18/10) στη Μυτιλήνη.

Η συμμετοχή σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν μεγάλη και υπολογίζεται γύρω στα 1000 άτομα.
Η πλατεία Σαπφούς γέμισε από πολίτες που διαδηλώσαν τη στήριξή τους στους πρόσφυγες και την εναντίωσή τους σε όσους εκφράζουν ακραίες θέσεις. Οι πολίτες της Λέσβου δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι ιδέες αυτές να εισχωρήσουν στην κοινωνία και στα σχολεία, με τη μία ή την άλλη μορφή και να δηλητηριάσουν τις ψυχές των παιδιών. Ο σεβασμός στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας- που σήμερα διακυβεύεται - κατακτιέται μόνο με διαρκή επαγρύπνηση όλων μας. Προφανώς όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού-φασισμού, περνά μέσα από την αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία γεννά αποκλεισμούς, φτώχεια και ανασφάλεια, φαινόμενα που επιτείνονται όσο εφαρμόζονται στην κοινωνία Συντονισμένα και ενωτικά δίνουμε το «παρών» στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και στην απομόνωση όλων αυτών που επιχειρούν τώρα τελευταία να «αμαυρώσουν» την εικόνα του νησιού μας, ως το νησί της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Από την ΕΛΜΕ η πρόεδρος Μαρία Περδικούρη μίλησε για την σπουδαιότητα « να καταπολεμήσουμε το φόβο για το ξένο, να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό» τονίζοντας ότι αγωνιζόμαστε για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τα σχολεία, για να κλείσουν τα χοτ σποτ που εξαθλιώνουν τους πρόσφυγες και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ο Στρατής Παυλής τόνισε ότι  «για την ανέχεια της κοινωνίας, τα μνημόνια την οικονομικό μαρασμό δε φταίνε οι πρόσφυγες αλλά συγκεκριμένες πολιτικές»

Από τη Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο η Νέλλη Χαζτιδάκη είπε ότι «κάθε πολίτης της Λέσβου έχει θέση σ΄αυτόν τον αγώνα κατά του ρατσισμού, παρά τις διαφορετικές θέσεις που μπορεί να έχουμε σε διάφορα ζητήματα» ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με εκείνους που όψιμα κόπτονται για την οικονομία του νησιού αλλά στόχος τους είναι να σπείρουν το φόβο.

Από την ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι «δε θέλουμε η Λέσβος να είναι νησί φυλακή αλλά να παραμείνει νησί της αλληλεγγύης, θυμίζοντας ότι εσωτερικά σύνορα υπήρχαν στο Απαρτχάιντ και τώρα τα επιβάλλουν και στην Ευρώπη»

Από την «Αγκαλιά» ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς κάλεσε τους πολίτες να δημιουργήσουν αντιαφηγήσεις στα ψέματα που εσκεμμένα κάποιοι διασπείρουν, προσπαθώντας να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των κατατρεγμένων.

Το παρόν έδωσαν πολίτες από διάφορα σημεία του νησιού ενώ από τις περιοχές που τόσο δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα το Μόλυβο και τη Σκάλα Σκαμιάς ο Διονύσης και η Ελένη κάλεσαν τους πολίτες να συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί για όλους όσους έχουν ανάγκη ντόπιους και ξένους αφού «ο δρόμος αυτός είναι ακόμα πολύ μακρύς και  δε θα τελειώσει σύντομα αυτή η ιστορία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πολλοί πρόσφυγες που διαμένουν σε φιλόξενες δομές όπως του πρώην ΠΙΚΠΑ αλλά και στη «φυλακή» της Μόριας ευχαριστώντας τη Λέσβο και τους πολίτες της για την συμπαράσταση μιλώντας όμως παράλληλα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ζητώντας να τους αφήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.


Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές ανέφεραν:
«Η εγρήγορση της κοινωνίας, η ενημέρωσή της και η σταθερή προσήλωσή της στις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης μπορούν να είναι οδηγός για ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους.
Η Μυτιλήνη έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Μυτιλήνη είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Οι δημοκρατικοί πολίτες του νησιού  πρέπει ν΄ απομονώσουν τους χρυσαυγίτες.
Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα hot spot, να πάρουν έγγραφα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους».

 

Συμμετείχαν :  Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ ΕΛΜΕ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΛΕΣΒΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚ.ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΣΕ-ΟΤΕ ΠΟΕΣΥ ΕΣΗΕΠΗΝ ΣΕΜΜΕΛ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΕΕΡΦΑ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ¨Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ¨ ¨ΑΓΚΑΛΙΑ¨ Κ.Π. «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

 

φωτογραφίες Μιχάλης Μπάκας / ΚΕΕΡΦΑ με πληροφορίες από ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ
 

Μοιράσου το άρθρο!