Κοινωνία

10/12/2017 - 09:16

Λέσβος: ΕΝΦΙΑ για γκρεμισμένα σπίτια θα πληρώσουν οι σεισμόπληκτοι

ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους θα κληθούν να πληρώσουν οι σεισμοπαθείς της Λέσβου, καθώς λήγει την ερχόμενη Τρίτη 12 του μηνός η περίοδος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε υπαχθεί το νησί αμέσως μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

 
Ως εκ τούτου οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που γνώριζαν εξ αρχής. Οι σεισμοπαθείς όμως δεν γνώριζαν ότι πρέπει και εκείνοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2017, καθώς λίγες ημέρες μετά το σεισμό η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ τους σεισμόπληκτους της Λέσβου και της Κω για τα έτη 2017 και 2018. 
 
Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έχουν περάσει μέσα στο σύστημα taxis, οπότε οι σεισμόπληκτοι θα πρέπει να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και για τα σπίτια που έχουν πέσει ή είναι ακατοίκητα λόγω ζημιών. Το ποσό που θα καταβάλλουν αναμένεται να συμψηφιστεί με επόμενες οφειλές. 
 
Απαντώντας στους κατοίκους της Βρίσας σε τοπική ιστοσελίδα, ο κύριος Βασίλης Τεντόμας επανήλθε επισημαίνοντας ότι «η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ «κόκκινων» και «κίτρινων» κτισμάτων για το 2017 και το 2018 θεωρείται δεδομένη. «Απλά θα πληρωθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ όπως υπάρχει στο σύστημα προ σεισμού και θα γίνει μετά συμψηφισμός με επόμενες οφειλές. Επίσης, εξυπακούεται ότι τα «κόκκινα» θα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ ως προς το κτίριο και για τα επόμενα χρόνια, όσο αυτό δεν θα έχει ανεγερθεί. Τώρα οι φορολογούμενοι, εφόσον δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου θα πρέπει να τις πληρώσουν μαζεμένες μέχρι τέλος Νοεμβρίου και μετά τη 4η δόση τέλος Δεκεμβρίου και τη 5η τέλος Ιανουαρίου. Εκτός αν μέχρι τότε έχει ανοίξει το σύστημα του taxis και έχει γίνει ο συμψηφισμός» σημείωσε ο κ. Τεντόμας.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!