Κοινωνία

25/11/2015 - 12:38

Lina Abuaisheh: Η Παλαιστίνια που ταξίδεψε στη Λέσβο για να αλλάξει τον κόσμο

Η Lina Abuaisheh είναι 24 ετών από τη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη. Είναι νέα και θέλει να αλλάξει τον κόσμο.  Δουλεύει με την ActionAid Παλαιστίνης στην ομάδα Αναδοχής Παιδιού. Πήγε στη Λέσβο για 3 εβδομάδες για να βοηθήσει στο στήσιμο των δύο κέντρων της ActionAid για γυναίκες και τα μωρά τους στα δύο κέντρα καταγραφής στη Λέσβο, στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια.


«Υπήρχε ανάγκη για μια αραβόφωνη γυναίκα στη Λέσβο και όταν η ActionAid Ελλάς έστειλε μήνυμα στην ActionAid Παλαιστίνης πολλές από εμάς θέλαμε να πάμε. Ήμουν η τυχερή γιατί το πρόγραμμά μου μου το επέτρεπε και έτσι ήρθα στην Ελλάδα. Νιώθω πολύ κοντά στους πρόσφυγες, γιατί είμαι Παλαιστίνια και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι σου. Η καλύτερη μου φίλη είναι πρόσφυγας και ένιωσα ότι κάτι με συνδέει, οπότε αυτό με παρακίνησε να βοηθήσω.»


«Όταν πρωτοέφτασα στο νησί, η κατάσταση ήταν χαοτική γιατί άλλαζε κάθε μέρα και έπρεπε να σιγουρευόμαστε ότι δίνουμε στους πρόσφυγες τις σωστές πληροφορίες. Μια μέρα η καταγραφή γίνονταν μόνο στη Μόρια και την επομένη το Καρά Τεπέ γίνονταν επίσης κέντρο καταγραφής.»


«Έπρεπε, επίσης, να διαχειριζόμαστε το πλήθος. Ήταν δύσκολα. Δεν είχαν το σύστημα προτεραιότητας ακόμα. Οπότε οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν ουρά κυριολεκτικά για μέρες. Οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες και η κατάσταση πραγματικά χαοτική. Τα παιδιά τα έκαναν πάνω τους γιατί δεν ήθελαν να αφήσουν την ουρά μόνα τους για να πάνε στην τουαλέτα. Οι άνθρωποι λιποθυμούσαν επειδή έπρεπε να περιμένουν όρθιοι για ώρες. Φοβόντουσαν τόσο πολύ ότι θα έχαναν τη θέση τους στην ουρά. Τώρα, είναι ευτυχώς καλύτερα. Όταν φτάνουν οι πρόσφυγες, παίρνουν ένα χαρτί με έναν αριθμό προτεραιότητας και εμείς, που μιλάμε αραβικά και φαρσί, τους εξηγούμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να ακούν τις ανακοινώσεις και μετά να πάνε στην ουρά.»
«Οι γυναίκες που φτάνουν στα κέντρα ημέρας μας έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν όλη την ώρα. Μπορούν να θηλάσουν και να αλλάξουν ρούχα και να αλλάξουν τα μωρά τους. Κι επειδή νιώθουν ασφαλείς, μας λένε τις ιστορίες τους.»


«Η ιστορία που με επηρέασε πιο πολύ ήταν μια γυναίκας στο Καρά Τεπέ, που ήταν εκεί με την 25χρονη κόρη της. Ίσως γιατί κι εγώ είμαι σχεδόν 25. Η μητέρα ήταν τόσο ψυχικά τραυματισμένη που δεν  μπορούσε να ολοκληρώσει τις προτάσεις της. Ξεκινούσε και σταματούσε. Ήταν πολύ στεναχωρημένη. Το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς το ίδιο και όλα τους τα υπάρχοντα. Αλλά αυτό που τη στεναχωρούσε περισσότερο ήταν ότι κάηκαν τα πιστοποιητικά της κόρης της. Τα χαρτιά που πιστοποιούσαν ότι είχε σπουδάσει. Ήταν πολύ περήφανη γι αυτό, αλλά τώρα πια δεν μπορούσε να το αποδείξει.»
«Μια από τις πιο δύσκολες ημέρες ήταν όταν πνίγηκαν 60 άνθρωποι προσπαθώντας να φτάσουν στη Λέσβο. Οι άνθρωποι έφταναν στα κέντρα φιλοξενίας είδαν το θάνατο με τα ίδια τους τα μάτια. Είχαν παλέψει για την ίδια τους τη ζωή. Έκανε πολύ κρύο και έτρεμαν, κυρίως τα παιδιά. Είχαν μελανιάσει από το κρύο. Άκουσα πολλά κλάματα μωρών όσο ήμουν στη Λέσβο, αλλά αυτά τα κλάματα εκείνη την ημέρα ήταν διαφορετικά. Μπορούσες να το ακούσεις, να το δεις στα προσωπάκια τους και στα μάτια των μητέρων τους. Σαν να γνώριζαν τι συνέβη.»


«Τα παιδιά από τη Συρία έχουν επηρεαστεί τόσο από τον πόλεμο και αυτό το μακρύ ταξίδι προς την ασφάλεια. Μοιάζουν με παιδιά και συμπεριφέρονται σαν παιδιά, αλλά όταν τους μιλάς, ξαφνιάζεσαι από την ωριμότητά τους και τις μεγάλες και σκληρές λέξεις που χρησιμοποιούν. Μια ομάδα από 10χρονα και 11χρονα μου είπαν την εμπειρία τους από τον πόλεμο. Μου είπαν ότι ολόκληρη η γειτονιά τους, και τα παιδιά, αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν μια εκτέλεση. Μου είπαν πώς ο πόλεμος έχει επηρεάσει την τοπική οικονομία και ότι έχει έλλειψη σε τροφή και οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει στα ύψη.»
«Είμαι Παλαιστίνια, έχω δει πολλά, αλλά αυτές οι ιστορίες με επηρέασαν πολύ. Τώρα που έρχεται ο χειμώνας, ανησυχώ πολύ για τους πρόσφυγες. Ό,τι και αν κάνουμε όλοι δεν είναι αρκετό. Η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει λύση γι αυτή την κρίση. Δεν είναι αδύνατον. Υπάρχει τρόπος να σώσεις αυτές τις ζωές.»


Όποιος θέλει να βοηθήσει τη δράση της ActionAid στη Λέσβο, μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες στο www.actionaid.gr.

 

http://news247.gr/

Μοιράσου το άρθρο!