Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας στη Μυτιλήνη!

Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στην Μυτιλήνη τον Απρίλιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής.

Στις 22 και 23 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,η κινητή έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά της Μυτιλήνης μια διαφορετική συν ταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε 15 πόλεις της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, το WWF Ελλάς ξεκινάει από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης  το ταξίδι του και στη Λέσβο. Εκεί, τα παιδιά, αλλά και όλοι oi πολίτες της Λέσβου, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν αλλά και να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF, για τη διατροφή μας, “μαγειρεύοντας” μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας αλλά και του πλανήτη. Βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και πρακτικές συμβουλές προς γονείς για μία πιο υγιεινή και υπεύθυνη διατροφή είναι μόνο ορισμένα από όλα όσα περιλαμβάνει η κινητή βιωματική έκθεση του WWF, που έχει ως στόχο να αποκαλύψει πώς μπορούμε μέσα από το πιάτο μας να προστατέψουμε και τον πλανήτη.  

Όσοι βρεθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πληροφορίες έκθεσης WWF Ελλάς:

22 Απριλίου 2018, 18:00-20:00 και 23 Απριλίου 2018, 17:00-19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (Π. Κουντουριώτου 3), σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου. 


Η εκστρατεία του WWF Ελλάς: Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Στόχος της πανελλήνιας εκστρατείας του WWF Ελλάς, «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης» είναι να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν το φαγητό και να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο ότι οι διατροφικές τους επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τόσο την υγεία τους όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Το «μενού» της νέας αυτής εκστρατείας περιλαμβάνει: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, τη νέα ιστοσελίδα του WWF για τη διατροφή www.wwf.gr/food

 

Ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία για τη διατροφή μας

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 - 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 - 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας – αν δεν είναι σωστή – κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη!

Πόσοι γνωρίζουν άλλωστε ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει 30,4 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα ή ότι μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού; Όλοι έχουν ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή αλλά πόσο γνωστό είναι ότι το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο διατροφής ωφελεί και το περιβάλλον, μειώνοντας κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού;


«Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… «πιάτο» μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πώς ό, τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία.

Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Tο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διανέμεται ήδη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, c.sotiriou@wwf.gr

 

------------

 

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Αγαπητοί φίλοι,

Στις 22, 23 και 24 Απριλίου θα είμαστε στη Μυτιλήνη μαζί με την κινητή έκθεση για τη διατροφή του WWF και θέλουμε την ενεργή συμμετοχή σας!

Φέτος στο WWF ξεκινάμε μια πανελλαδική εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»! Με τη νέα μας πρωτοβουλία εστιάζουμε στα παιδιά, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το σημερινό ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής, κι επιχειρούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή τους με τρόπο που ωφελεί την υγεία και τον πλανήτη. Πληροφορίες για το πρόγραμμα μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας  http://food.wwf.gr/.

Δε σταματάμε όμως εκεί! Ως τον Ιούνιο του 2018 θα ταξιδέψουμε σε 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με την πρωτότυπη κινητή μας έκθεση για να μεταδώσουμε σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της διατροφής που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η κινητή έκθεση αποτελείται από 5 διαδραστικά περίπτερα που σχετίζονται με τις διατροφικές μας συνήθειες (λαϊκή, ψαράδικο, σουπερ μάρκετ, κοκ) μέσα από τα οποία παιδιά και ενήλικες θα ανακαλύψουν τη μαγική σύνδεση του πιάτου μας με το περιβάλλον!

Τα πρωινά την έκθεση θα επισκέπτονται σχολεία της περιοχής, ενώ τα απογεύματα η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό. Για την επιτυχή λειτουργία της έκθεσης χρειαζόμαστε τη βοήθεια εθελοντών!
Συγκεκριμένα θα χρειαστούμε
10 άτομα για τις πρωινές δράσεις (από τις 8: 30 μέχρι και τις 13:00)
10 άτομα για την απογευματινή δράση (από 18:00-20:00 και 17:00-19:00)


Σε όσους δηλώσουν συμμετοχή θα αποστείλουμε ηλεκτρονικές οδηγίες, ενώ το Σάββατο 21 Απριλίου το μεσημέρι έχουμε προγραμματίσει ενημέρωση- εκπαίδευση για τους εθελοντές, στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης,  όπου θα είναι στημένη και η έκθεση.
Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν θα λάβουν σχετική βεβαίωση, t-shirt και θα μπουν στην εθελοντική παρέα του WWF.

Λοιπόν; Θα δηλώσετε συμμετοχή;

Αν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο k.tsoukalas@wwf.gr & Ethel.genia@hotmail.com , καθώς και στο 6955183760


 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ