Κοινωνία

10/11/2015 - 18:42

Μάχη για το κτίριο του Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη... Κατάληψη και ανακατάληψη!

Κ

ι εκεί που πιστεύεις ότι τα έχεις δει όλα σε αυτή την πόλη... έρχεται το παλαιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη και σου αλλάζει άποψη.


Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά...
Το παλαιό κτίριο του Εργατικoύ Κέντρου στη Μυτιλήνη  επί της  Κομνηνάκη κατέλαβαν τα ξημερώματα του Σαββάτου αλληλέγγυοι για τους πρόσφυγες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το χώρο για τη στέγασή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας στόχος της κατάληψης  «είναι να γίνει χώρος στέγασης των προσφύγων μιας και τα κέντρα κράτησης προσφύγων στο νησί της Λέσβου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και δεν προσφέρονται για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αλλά και για να γίνει ένας χώρος όπου αλληλέγγυος κόσμος θα μπορεί να οργανώνει τις δράσεις του για την στήριξη προσφύγων και μεταναστών.»   Παράλληλα τονίζουν ότι το κτίριο είναι άδειο και όλο αυτό το καιρό δεν είχε ααξιοποιηθεί.

Το Εργατικό Κέντρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι  το «κτίριο όχι μόνο δεν είναι «άδειο» κι αχρησιμοποίητο, αλλά ήδη χρησιμοποιείται, εκτός από τις ανάγκες οργάνωσης των εργατικών αγώνων και για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης του ΠΕΚ προς τους πρόσφυγες; Γιατί προέταξαν την όντως άμεση ανάγκη για στέγαση των προσφύγων ενόψει του χειμώνα ενώ είναι προφανές ότι το κτίριο δεν παρέχει συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαμονής στους φιλοξενούμενους;.»




Σήμερα το απόγευμα με βάση όσα υποστηρίζει το Εργατικό Κέντρο «μέλη εργατικών σωματείων της Λέσβου, ανέκτησε την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου και παράλληλα παρέχει κάθε βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν καταλύσει εκεί.»  Δηλαδή έχουμε ανακατάληψη! 

Παράλληλα  το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τους αλληλέγγυους ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους .

Ρωτάει  το  Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του: Γιατί από τη στιγμή που το ΠΕΚ επανήλθε στο κτίριο, αναλαμβάνοντας το ίδιο τη φροντίδα για τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται εκεί, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, εκείνοι τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και καλούσαν τον κόσμο να στραφεί ενάντια στα μέλη των συνδικάτων;»

Τέλος η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει φθορές στο κτίριο....

Ξαφνικά λοιπόν ένα κτίριο που για πολλούς ήταν νεκρό γίνεται «μήλο της έριδος» για το ποιος θα προσφέρει τη δική του αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!

 

 

Ο Αριστείδης Σγατζός (μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)  με σχόλιο του στην προσωπική του σελίδα στο facebook αναφέρει: 
 
Για τα γεγονότα σήμερα στη Μυτιλήνη. Το κτίριο του Εργατικού Κέντρου είναι στην ουσία ένα ρημάδι ιδιοκτησίας της πάλαι ποτέ Εργατικής Εστίας και σήμερα δεν ξέρω 'γω σε ποια κρατική διαδικασία εκποίησης ανήκει (ΟΑΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ). Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο είχε εγκαταλλείψει εδώ και χρόνια το κτίριο και αποφάσισε να το ξανανοίξει μόλις ιδρύθηκε η Εργατική Λέσχη Λέσβου, ως "στέκι εργαζομένων" ενώ το ΠΑΜΕ αν χρειαζόταν μεγάλο χώρο έκανε εκεί τις διαδικασίες του. Εδώ και 4 μέρες το κτίριο απέκτησε ξανά ζωή. Έγινε χώρος έκφρασης της αλληλεγγύης από το κίνημα που έχει αποκτήσει στη Λέσβο πολύμορφα χαρακτηριστικά. Το ΠΕΚ, δηλαδή το ΚΚΕ, κινούνταν άνετα στο χώρο, είχε πρόσβαση σε όλα τα υλικά που έχει αποθηκεύσει εκεί. Δεν έλεγχε όμως την κατάσταση σε ένα χώρο σύμβολο για το κόμμα. Και αποφάσισε να την "ανακτήσει" όπως λέει και η ανακοίνωση του Μπέρια ....συγγνώμη του ΠΕΚ ήθελα να πω. Ένα χώρο που όλως τυχαίως δεν είχε σκεφτεί τόσους μήνες να ανοίξει για τους πρόσφυγες ούτε καν τις μέρες των μεγάλων βροχών του Οκτωβρίου. Η πράξη της "ανάκτησης" είχε όλα τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας. Δημιουργία έντασης, στοχοποίηση συγκεκριμένων αγωνιστών ακόμη και προσφύγων με όλο το λεξιλόγιο των πιο μαύρων εποχών της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος. Ήξεραν ακριβώς τι θα συμβεί και το επεδίωξαν, δημιουργία έντασης, αντίδραση από τους αλληλέγγυους ...."λεγόμενους" για το ΠΕΚ, και αποχώρηση των μεταναστών... Μόνο θλίψη! Ας είναι.... ας κρατήσουν τα μπετά. Το ποτάμι της μαχητικής αλληλεγγύης θα βρει το δρόμο του. 
Στους κρανοφόρους του ΚΚΕ που σήμερα ανάκτησαν το κτίριο απλά ένα ποίημα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι:
"Όταν θα παρουσιαστώ
στου φωτεινού σας
μέλλοντος
την κεντρική επιτροπή
θα’ ρθω, πάνω απ’ τη συμμορία της ποίησης
των πλεονεχτών και σαλταδόρων,
σείων
σα μπολσεβίκικη ταυτότητα
κομματική,
τους εκατό τόμους μαζί
όλων μου των
κομματικών βιβλίων."

 

up date οι πρόσφυγες από τη Σύρια που είχαν βρει φιλοξενία στο κτίριο αποχώρησαν και πέταξαν αυγά στα στελέχη του Εργατικού Κέντρου που έκαναν την ανακατάληψη Δείτε βίντεο:

Μοιράσου το άρθρο!