Κοινωνία

28/09/2016 - 16:14

Μια καινούργια και... σαν καινούργιες οι άλλες προσκοπικές εστίες της Μυτιλήνη

Μ

ε ιδιαίτερη χαρά η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου πληροφορήθηκε τη χθεσινή ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου μετά από σχετική εισήγηση του τμήματος Παιδείας και δια βίου μάθησης του Δήμου Λέσβου κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού. Σύμφωνα με αυτήν παραχωρούνται για την ανάγκες λειτουργίας της Εστίας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης τρεις οικίσκοι στον αύλειο χώρο του γηπέδου στο Κιόσκι (πίσω από το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης) όπου στεγαζόταν μέχρι και πέρυσι λειτουργίες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Ήδη πραγματοποιούνται εργασίες διαμόρφωσης των οικίσκων προκειμένου την Κυριακή 9 Οκτωβρίου η Εστία να εγκαινιασθεί και να λειτουργήσει το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης. Εδώ να σημειωθεί ότι όλη την περασμένη χρονιά, το 2ο Σύστημα φιλοξενούσαν πραγματικά ως «σύστημα πρόσφυγα» στην Εστία τους το 3ου Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό.
 
Επίσης το Σαββάτο 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για την καινούργια προσκοπική χρονιά στο 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης.
 
Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, λύνει ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισε η τοπική Προσκοπική κίνηση πριν ένα χρόνο με την αναστολή της λειτουργίας της Εστίας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης στα Τσαμάκια, λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το άλσος από πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζούσαν σε αυτό. Η αναστολή είχε γίνει για λόγους ασφαλείας και προστασίας της υγείας των ενήλικων και προπάντων των ανήλικων μελών του Συστήματος. Και δεδομένου του ότι επανειλημμένα οι εκεί προσκοπικές εγκαταστάσεις οι οποίες φτιάχτηκαν το 2008 με τη δουλειά των μελών της Κίνησης και την οικονομική συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας είχαν λεηλατηθεί. Το τμήμα πίσω από την Προσκοπική Εστία χρησιμοποιείτο ως υπαίθριο δημόσιο αποχωρητήριο από τουλάχιστον 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της πόλης. Ενώ το σύστημα υδροδότησης της Εστίας καθώς και τμήματα της ξύλινης περίφραξης είχαν πλήρως καταστραφεί. Ας σημειωθεί ότι προκειμένου να διαφυλαχθεί το άλσος Τσαμάκια από το σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς είχαν από πέρυσι το Σεπτέμβριο παραδοθεί τα κλειδιά της Εστίας στην Δασική Υπηρεσία προσκειμένου να χρησιμοποιείται από υπαλλήλους του Δασαρχείου Μυτιλήνης που θα επιχειρούσαν για λόγους ασφαλείας στην περιοχή. Ήδη στα Τσαμάκια πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό εργασίες προκειμένου το κτήριο να αποτελέσει την έδρα των Κοινοτήτων Ανιχνευτών της Μυτιλήνης καθώς και της Περιφερειακής εφορείας Προσκόπων Λέσβου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης εσωτερικά και εξωτερικά στο κτήριο που είχε πραγματικά δοκιμαστεί, αντικαταστάθηκε το ξύλινο  κιγκλίδωμα του, συντηρήθηκε η ηλεκτρολογική και υδραυλική του εγκατάσταση ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης των τουαλετών. Η επαναλειτουργία της Προσκοπικής Εστίας στα Τσαμάκια ως έδρα μεγάλων εφήβων και ενηλίκων Προσκόπων στοχεύει στη συμβολή της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης στο να καταστεί το άλσος ξανά μετά την περσινή δοκιμασία πραγματική «αυλή» της πόλης, των κατοίκων και της νεολαίας. Μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναληφθούν σύντομα σχετικές πρωτοβουλίες.
 
Στο χώρο της Εστίας του φάρου της Φυκιότρυπας για την οποία συντάσσεται μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου - μνημείου μια και πολύ σοβαρά και αυτό δοκιμάστηκε (εκλάπησαν τμήματα του φωτοβολταϊκού δικτύου ηλεκτροδότησης του ακόμα και μέρος της κεραμοσκεπής του) μετά την αποκατάσταση του θα λειτουργήσει κέντρο ναυτοπροσκοπικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα έχει προταθεί στο Δήμο Λέσβου να στεγασθεί η λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου.
 
Το σύνολο των δαπανών αποκατάστασης των Προσκοπικών Εστιών της Μυτιλήνης πραγματοποιούνται από ίδιους πόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπω

Μοιράσου το άρθρο!