Κοινωνία

22/12/2014 - 14:05

Μουσείο μνήμης της προσφυγιάς τούρκων και ελλήνων - Η "Συνύπαρξη" στο Αϊβαλί

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων βάση της συνθήκης της Λοζάνης (Lozan Vakfi Mubadilleri) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Αϊβαλί,  συνάντηση με τον δήμαρχο Ραχμί Γκεντσέρ. Στη συνάντηση κλήθηκε και η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, αντιπροσωπεία της οποίας ( Γ. Μήλιος Γ. Παπαπορφυρίου και Σ.Πόθας) μετέβη προς τούτο στο Αϊβαλί. Στη συνάντηση με τον  δήμαρχο της γειτονικής μας πόλης παρέστησαν επίσης 4μελής αντιπροσωπεία του Lozan Vakfi  και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκοκρητικών στην καταγωγή Αϊβαλιωτών  Coskun Tuncer. Ο δήμαρχος ενημέρωσε για τον σχεδιασμό του να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ελαιουργίας «ΚΙΡΛΑΝΓΚΙΤΣ», συγκρότημα παλιών βιομηχανικών κτιρίων επί του παραλιακού δρόμου προς το Μοσχονήσι και την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας.                                                      

           Με τη λογική ότι το Αϊβαλί είναι μία πόλη με πληθυσμό προερχόμενο εξ ολοκλήρου απ’ την ανταλλαγή του 1923, στο σχεδιασμό του είναι να λειτουργήσει στον χώρο αυτό και μουσείο μνήμης της ανταλλαγής – προσφυγιάς τούρκων και ελλήνων. Προς τούτο ζήτησε τη συνδρομή των εκπροσώπων των φορέων που παρίσταντο.  Τα μέλη της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του, που προάγει την ιστορική μνήμη και δίνει την ευκαιρία στους έλληνες Αϊβαλιώτες στην καταγωγή πρόσφυγες, προερχόμενους απ την αμιγώς ελληνική (προ του 1922) αυτή πόλη, να τιμήσουν τους προγόνους τους. Τον διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν την πρότασή του στις αρχές και στους φορείς που δραστηριοποιούνται με προσφυγικά ενδιαφέροντα, ώστε όταν θα έλθει η ώρα  να μπορέσουν να  συνδράμουν. Ανάλογη ήταν και άποψη της αντιπροσωπείας του Lozan Vakfi,  που εδώ και μερικά χρόνια έστησε και λειτουργεί στην Τσατάλτζα της Πόλης το μοναδικό στην Τουρκία  μουσείο της ανταλλαγής.

 Η αντιπροσωπεία της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ προσκάλεσε τον Δήμαρχο του Αϊβαλί να επισκεφθεί την Λέσβο για να δει από κοντά πολλά αναστηλωμένα παλιά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν σήμερα νέες σύγχρονες, πολιτιστικές κυρίως, χρήσεις. Ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ δήλωσε ότι θα το πράξει προ του Απριλίου 2015, οπότε θα γίνει στο Αϊβαλί ημερίδα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, στην οποία οι φορείς της διοργάνωσης θα προσκαλέσουν εισηγητές από το νησί μας. Ακόμη με την ευκαιρία της συνάντησης διαβίβασε μέσω των μελών της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ τον χαιρετισμό και την πρόσκλησή του προς τον δήμαρχο  κ. Σπύρο Γαληνό, να επισκεφτεί το Αϊβαλί για να προωθήσουν περαιτέρω συνεργασίες.

Μοιράσου το άρθρο!