Κοινωνία

31/01/2015 - 10:41

Μυτιλήνη: Μικρές ποινές στη δίκη για τη μεταφορά όπλων

style="text-align: justify;">Συντάκτης: Ανθή Παζιάνου / Εφημερίδα των Συντακτών 
 
Εμπράκτως αμφισβήτησε τη νομιμότητα της νέας «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει διώξεις και προφυλακίσεις με βάση το φρόνημα και την πρόθεση να κάνεις έγκλημα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, το οποίο εκδίκασε χθες την υπόθεση μεταφοράς όπλων που εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2013 σε φουσκωτό, ανοιχτά της Χίου.
 
Αν και ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου πρότεινε να μην εξεταστεί η υπόθεση με βάση τον νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο, μειοψήφησε, με το δικαστήριο όμως εν τέλει να αναγνωρίζει ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. Αν και έκρινε αρκετούς ως ενόχους, επέβαλε πλημμεληματικού ύψους ποινές, που επιτρέπουν στους περισσότερους να βγουν με αναστολή.
 
 
Το δικαστήριο αθώωσε τον Ερκάν, ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος, αφού, ενώ είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας και επί 15 χρόνια αγωνίζεται στην Ελλάδα για την «αποκάλυψη του φασισμού της Τουρκίας» -όπως ομολογεί- και «ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», συνελήφθη έναν χρόνο μετά το συμβάν και στο πλαίσιο πογκρόμ εναντίον Τούρκων πολιτικών προσφύγων.
 
Ισορροπημένη...
 
Επίσης αθώωσε τον Τεκίν, αφού τα στοιχεία που βρέθηκαν εναντίον του δεν αρκούν για να αποδείξουν κάποια σχέση ή συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ελληνες που συνελήφθησαν στο φουσκωτό και ο ιδιοκτήτης του σκάφους, κρίνονται ένοχοι μόνο για τη μετακίνηση παράνομων μεταναστών και για απλή συνέργεια αντίστοιχα και όχι με βάση τον «τρομονόμο». Στους δύο Τούρκους που επέβαιναν στο σκάφος και σε έναν κατηγορούμενο που εμπλέκεται στην αγορά και τη μεταφορά όπλων επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έως 7 ετών.
 
«Η απόφαση είναι αρκετά ισορροπημένη» λέει στην «Εφ.Συν.» ένας από τους 9 συνηγόρους υπεράσπισης, ο Γιάννης Ραχιώτης. «Είναι σημαντικό το ότι αθωώθηκαν εντελώς δύο κατηγορούμενοι και πολλοί κατηγορούμενοι από μερικότερες πράξεις. Η μειοψηφία είχε την άποψη ότι δεν πρέπει να εκδικαστεί η υπόθεση με βάση τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, εν τούτοις σε κάποιες περιπτώσεις έγινε δεκτή».
 
«Η άποψη του προέδρου ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου και ότι όλοι οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες είναι αθώοι, αν και μειοψηφήσασα, είναι βαρύνουσα.
 
Η Δικαιοσύνη, που έλαμψε μέσα από την κρίση του προέδρου, θα αποδοθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Αναγνωρίζει κι έτσι κανείς ότι οι αποφάσεις είναι ισορροπημένες» δήλωσε ο Δημ. Σαραφιανός στην «Εφ.Συν.».

Μοιράσου το άρθρο!