Κοινωνία

14/08/2017 - 07:38

Ο «ελληνικός» γάμος δύο Σύρων στη Λέσβο

&n

bsp;

Ο Χαλέντ και η Νουρ συναντήθηκαν πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Κάθε απόγευμα βρίσκονταν στα ίδια κοινωνικά γκρουπ, όπου συζητούσαν για τις διαδικασίες ασύλου και για τη ζωή στην Ευρώπη. Από τις συζητήσεις τους ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά. Μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν ζήσει παρόμοιες περιπέτειες στο ταξίδι για την Ελλάδα και βέβαια είχαν το ίδιο όνειρο για μία ήρεμη ζωή, μακριά από τον πόλεμο.

 
Πολύ γρήγορα, ερωτεύτηκαν και πήραν την απόφαση. Να πάνε κόντρα σε κάθε εμπόδιο και να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

 

 
Ο Χαλέντ, 23 ετών, και η Νουρ, 21 ετών, από τη Συρία (τα ονόματά τους έχουν αλλαχθεί για την προστασία τους) είναι οι πρώτοι πρόσφυγες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και ύστερα από απόφαση του Ειρηνοδικείου Λέσβου να κάνουν τον πρώτο πολιτικό γάμο στη χώρα μας. Στο δημαρχείο της Μυτιλήνης, όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε η τελετή, βρέθηκαν όλοι εκείνοι που ήθελαν να μοιραστούν μαζί τους αυτή την ευτυχισμένη στιγμή.
 
«Η συγκίνησή μας ήταν πολύ μεγάλη. Το δημαρχείο είχε γεμίσει με κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει τον γάμο μας. Πραγματικά, μας έκαναν να νιώσουμε σαν να βρισκόμασταν στην πατρίδα μας», εξηγεί ο Χαλέντ, που αμέσως μετά τον γάμο είχε κλείσει διαμονή για τρεις μέρες σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης ώστε να γιορτάσει με τη σύζυγό του το ευτυχές γεγονός. «Νιώθουμε ευτυχισμένοι που καταφέραμε να είμαστε το πρώτο ζευγάρι προσφύγων που παντρεύτηκε στην Ελλάδα. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι μετά από εμάς», λέει ο ίδιος. Είναι η πρώτη περίπτωση αναγνωρισμένου πολιτικού γάμου μεταξύ προσφύγων στη χώρα μας, με ληξιαρχική πράξη, εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης, διευθυντής της οργάνωσης «HIAS» Ελλάδας, που μεσολάβησε για να κινηθούν οι διαδικασίες και να εφαρμοστεί ο νόμος.
 
Ετσι, στις 13 Ιουλίου, το Ειρηνοδικείο Λέσβου πήρε την απόφαση που έδινε στο ζευγάρι τη δυνατότητα να τελέσει τον γάμο του παρά την αδυναμία της Νουρ που βρίσκεται στο καθεστώς αιτούσας άσυλο (στον Χαλέντ έχει ήδη αποδοθεί άσυλο) να προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γέννησης και βεβαίωση αγαμίας. Σύμφωνα με την απόφαση του ειρηνοδικείου, η κατάσταση στη Συρία και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί πρεσβεία της χώρας δεν θα έπρεπε να στέκονται εμπόδιο στην επιθυμία του ζευγαριού να λάβει ληξιαρχική πράξη γάμου για να δημιουργήσει οικογένεια.
 
Μήνυμα ελπίδας
 
«Για εμάς, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λέσβου δίνει ένα μήνυμα ελπίδας πως οι πρόσφυγες μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά τη ζωή τους και αποτελεί ένα βήμα προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία», εξηγεί ο Βασίλης Κερασιώτης, ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε η Νουρ τον περασμένο Μάιο ύστερα από την αρχική απόρριψη της αίτησής της στο δημαρχείο της Λέσβου.
Περιμένουν παιδί
 
Η Νουρ είναι έγκυος στον τέταρτο μήνα και σε λίγους μήνες το παιδί της θα γεννηθεί στην Ελλάδα. Τα σχέδιά της όμως απέχουν πολύ από το να συνεχίσει να ζει εκείνη και η οικογένειά της μέσα στον καταυλισμό. Παρότι η ίδια και ο σύζυγος της γνωρίζουν –όπως λένε– ότι είναι δύσκολο πλέον να φτάσουν στον Καναδά, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οπουδήποτε στην Ευρώπη με δικό τους σπίτι και δουλειά.
 
Η Νουρ, που είναι καθηγήτρια αραβικών, θα ήθελε, όπως σημειώνει, να μπορέσει να διδάξει, ενώ ο Χαλέντ έχει το δικό του όνειρο. Να ανοίξει ένα κατάστημα με μηχανές. Αυτό που και για τους δύο προέχει ωστόσο, λένε στην «Κ», είναι το μέλλον και η ασφάλεια του παιδιού τους. «Θα θέλαμε το παιδί μας να μην περάσει αυτά που περάσαμε εμείς», τονίζει η Νουρ και περιγράφει την απλή επιθυμία της. «Θα επιδιώξουμε να μεγαλώσει σε ειρηνικό περιβάλλον ώστε να μπορέσει να σπουδάσει και να ζήσει μία όμορφη ζωή».
 
 
πηγη: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Μοιράσου το άρθρο!