Κοινωνία

08/01/2018 - 06:09

Οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης στην Τένεδο

Σε αναζήτηση μιας πατρίδας αλλιώτικης από αυτήν που μας πληγώνει στα βραδινά δελτία ειδήσεων, οι ανιχνευτές της Μυτιλήνης μέλη των Κοινοτήτων του 2ου Συστήματος προσκόπων Μυτιλήνης και του 3ου Συστήματος ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης βρέθηκαν στην Τένεδο. Αναζητώντας από τη Λέσβο ως το μικρονήσι αυτό στην είσοδο των Δαρδανελλίων «τους τελευταίους Ρωμιούς του χθες ή μήπως τους πρώτους του μέλλοντος;» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στον τίτλο της δράσης τους.

Και οι μέρες που έζησαν στην Τένεδο φιλοξενούμενοι της ολιγάριθμης Κοινότητας των Ρωμιών της Τενέδου δεν τους διέψευσαν. Γιατί απέκτησαν εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν πραγματικά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Γιατί είναι εμπειρία ζωής το βράδυ των Φώτων να λες τα κάλαντα στα σοκάκια του χωριού παρέα με τον κ. Χρήστο Κάλφα Πρόεδρο του Συλλόγου των Τενεδίων της Αθήνας και να σε υποδέχεται μια γερόντισσα κλαίγοντας και λέγοντας σου ότι έχει να ακούσει κάλαντα από το 1974. Πριν δηλαδή από 44 χρόνια!

Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη, όταν Ανιχνευτές και βαθμοφόροι πέρασαν στο Αϊβαλή κι από εκεί ανηφόρισαν στη Μικρασιατική Τρωάδα με πρώτο σταθμό τους την αρχαία Άσσο, απέναντι από τη Λεσβιακή Μήθυμνα το σημερινό Μόλυβο. Μετά από μια πρώτη γνωριμία με τον πολιτισμό της περιοχής και την επίσκεψη τους στον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς, ακολούθησε η ακτοπλοϊκή τους μετάβαση στην Τένεδο και η πρώτη τους γνωριμία με την Κοινότητα των Ρωμιών του νησιού.

 

Όπως είναι γνωστό, η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923 παραχωρήθηκε από την Ελλάδα μαζί με την Ίμβρο που κατείχε τα δυο νησιά από το 1912 στην Τουρκία. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους.

Σήμερα στην Τένεδο ζουν 20 περίπου εναπομείναντες Ρωμιοί, οι περισσότεροι υπερήλικες. Με αυτούς οι Ανιχνευτές συναντήθηκαν και κατέγραψαν τις αναμνήσεις τους αλλά και γιόρτασαν μαζί τους τη μέρα των Θεοφανίων. Πλαισιώνοντας τον Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο που χοροστάτησε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, οι Ανιχνευτές συμμετείχαν στον εορτασμό με δυο από αυτούς το Γιάννη Μανιώτη της 2ης Κοινότητας και το Λύσανδρο Μανώλη τη 3ης Κοινότητας  να βουτούν μαζί με έναν συνομήλικο τους Τούρκο ορθόδοξο χριστιανό στα παγωμένα νερά του λιμανιού την είσοδο των Δαρδανελίων για να ανασύρουν το σταυρό. Τελικά το σταυρό «έπιασε» ο Γιάννης Μανιώτης ο οποίος τον επέστρεψε στα χέρια του Επισκόπου.

Κατά την επίσκεψη τους στη Τένεδο οι Ανιχνευτές επισκέφτηκαν επίσης τον Τούρκο καϊμακάμη του νησιού ενώ συμμετείχαν σε συνεστίαση με τη Ρωμαϊκή μειονότητα γνωρίζοντας την από κοντά και συζητώντας μαζί της, τις προοπτικές της στο νησί που όπως διαπίστωσαν αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά. Ενώ έκοψαν τη βασιλόπιττα τους στο Επισκοπείο της Τενέδου. Τη βασιλόπιττα τους ευλόγησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών. Επίσης γνώρισαν την όμορφη χειμωνιάτικη φύση του νησιού φτάνοντας στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και τα εκεί παλαιοχριστιανικά ερείπια.

Κατά την επιστροφή τους από την Τένεδο οι Ανιχνευτές επισκέφθηκαν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, έναν από τους ,μυθικότερους και ταυτόχρονα εντυπωσιακότερους  στου αρχαίου κόσμου. Ενώ στο Αϊβαλή λίγο πριν αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη γνωριστήκαν με την κοινωνική οργάνωση της πόλης πριν τη Μικρασιατική καταστροφή και επισκέφθηκαν ναούς που χρησιμοποιούνται ως τζαμιά, ερειπωμένους ναούς - μνημεία μισαλλοδοξίας και το σπίτι του μεγάλου Αιβαλιώτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη.

 

Η Περιφερειακή Εφορεία προσκόπων Λέσβου θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Επίσκοπο Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλο για τη συμβολή του στην υλοποίηση της δράσης όπως και την Κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου για τη φιλοξενία που παρείχαν. Επίσης ευχαριστεί για τη συμβολή του το τουριστικό πρακτορείο της Μυτιλήνης «Βαριάμης».

 

 

Μοιράσου το άρθρο!