Κοινωνία

20/03/2017 - 20:32

«Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» - Μαθήματα στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης

«Οι κακοί πειρατές λένε πυρ, πυροβολήστε τους με τα κανόνια! Κι οι καλοί πειρατές ρωτούν: θέλετε τυρί στα μακαρόνια;». Με μια μικρή ξεκαρδιστική δραματοποίηση των στίχων του βιβλίου τους «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή έπαιξαν στο μικρό αμφιθέατρο του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Με τη βοήθεια του έφηβου μαθητή του πιλοτικού προγράμματος Μαχντί και της διερμηνέως Άννα Φούρα Γουάφα, σε ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά αλλά κυρίως στη μαγική γλώσσα του παραμυθιού, οι δύο δημιουργοί και τα παιδιά ντύθηκαν πειρατές, δοκίμασαν να φτιάξουν με εικόνες και οριγκάμι τη δική τους ιστορία και έφυγαν με μπλοκ και μολύβια για να γίνουν λίγο συγγραφείς!

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Διευθυντή του Κέντρου φιλοξενίας Σταύρου Μυρογιάννη, και διοργανώθηκε από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας στο Καρά Τεπέ, Βασιλική Μπούρατζη, με την αφιλοκερδή συνεργασία του βιβλιοπωλείου Book & Art στη Μυτιλήνη. Τη δραματοποίηση ανέλαβε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, Ειρήνη Αντωναράκου. Ας σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα έγινε στα πλαίσια  εγκεκριμένου πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνουν οι υπεύθυνες Συντονίστριες Εκπαίδευσης. «Αυτές οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις. Λέει στο ΑΠΕ – ΜΜΠΕ η Μαρία Περδικούρη συντονίστρια εκπαίδευσης των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της «Ηλιαχτίδας» περιλαμβάνουν ένα τρίωρο καθημερινά, εκπαίδευσης  προσφύγων στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Σκοπός η εκπαίδευσης παιδιών αλλά και μεγαλύτερων, μέσα στις δομές που ζουν».

 

Και γιορτή

Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη 21 Μαρτίου παγκόσμια μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού οι ανήλικοι πρόσφυγες που  φιλοξενούνται στη δομή της «Ηλιαχτίδας», οι εκπαιδευτικοί τους και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης προσφύγων από το υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση - γιορτή με τίτλο «μια αγκαλιά χρώματα» για να παρουσιάσουν τα έργα τους, τα όνειρά τους και για να γνωριστούν και να διασκεδάσουν με συνομηλίκους τους από άλλες δομές φιλοξενίας αλλά και της πόλης.

Η γιορτή περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής, αφήγηση παραμυθιών, πολυπολιτισμική κουζίνα, κουκλοθέατρο, μουσική κλπ. Θα πραγματοποιηθεί δε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας Δημοτικού (από τις 4.30 ως τις 6,30 το απόγευμα) και σε  εφήβους (από τις 6.30 ως τις 9.30 το βράδυ). 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!