Κοινωνία

19/11/2014 - 16:09

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης - Δράσεις Δήμου Λέσβου για παιδιά - εφήβους

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», Αναστασία Αντωνέλλη, με αφορμή την 19η Νοεμβρίου η οποία έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης ενημερώνει τους κατοίκους του  Δήμου μας ότι:
 
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακοποίηση και η παραμέληση του παιδιού, περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή/και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, η οποία καταλήγει σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπεια του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ευθύνης ή δύναμης.
Ειδικότερα ως παιδική κακοποίηση ή παραμέληση καθορίζεται: οποιαδήποτε πράξη ή αμέλεια γονέα ή κηδεμόνα (υπεύθυνου για τη φύλαξη παιδιού), η οποία δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής, έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο, σε σοβαρή φυσική ή συναισθηματική βλάβη, σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση ή οποιαδήποτε πράξη ή αμέλεια η οποία αποτελεί επικείμενο κίνδυνο σοβαρής βλάβης. Οι συνέπειες της άσκησης βίας στα παιδιά είναι πολυδιάστατες και πολυποίκιλες. Τα κακοποιημένα παιδιά συνήθως είναι ανίκανα να δημοσιοποιήσουν την κατάσταση, εξαιτίας των απειλών που υφίσταται ή της αγάπης τους προς την οικογένεια.
Ο Δήμος Λέσβου μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» που βρίσκεται Αγίας Ειρήνης 10, στην Μυτιλήνη, με τηλέφωνο 22510-27501, παρέχει την δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής στους γονείς, αδέρφια, συγγενείς και ενδιαφερόμενους για θέματα που αφορούν παιδιά και εφήβους από ειδικευμένη Παιδοψυχολόγο και Ψυχολόγο.
 
Επίσης  έως τέλος Νοεμβρίου παρέχουμε την δυνατότητα στους γονείς και στους εφήβους να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να ενταχθούν στις ομάδες που πρόκειται να δημιουργηθούν και σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση και  απόκτηση δεξιοτήτων, για πιο λειτουργικές και ουσιαστικές σχέσεις, που δίνουν «νόημα ζωής» και βοηθάνε σε ποιοτικότερες σχέσεις. τηλ.  22510-45333 & 22510-45202, εσωτ. 3.
 
Θυμίζουμε επίσης την λειτουργία της  Εθνικής Γραμμής Παιδικής προστασίας «1107».
 
Το να είσαι παιδί, είναι δικαίωμα. Ας το προστατέψουμε όλοι μαζί. Είναι υποχρέωση μας, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια κοινωνία ισορροπημένων ενηλίκων, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι βάσεις της ψυχικής υγείας θεμελιώνονται στην παιδική ηλικία, με το να μεγαλώνουν τα παιδιά μέσα σε αγάπη, ασφάλεια και σεβασμό, μακριά από κάθε μορφή βίας .»

Μοιράσου το άρθρο!