Κοινωνία

16/04/2018 - 06:19

Πασχαλινή δράση των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης στην Επαρχία Πλωμαρίου

Γεμάτη γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες ήταν η πασχαλινή δράση των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (μεγάλων εφήβων Προσκόπων) το τριήμερο 12 με 14 Απριλίου στην Επαρχία Πλωμαρίου.

Η δράση ξεκίνησε με την έρευνα και την επίσκεψη σε ένα άγνωστο στους πολλούς οικισμό, τη Λούβα ή Λουβιοχώρι στην ορεινή επαρχία Πλωμαρίου, κοντά στο Παλαιοχώρι.

Πρόκειται για τη «Σπιναλόγκα» της Λέσβου, τον οικισμό όπου απομονώνονταν άγνωστο από πότε αλλά σίγουρα έως και τα μέσα του 20ου αιώνα οι πάσχοντες από τη νόσο του Χάνσεν, τη λέπρα ή λούβα στην τοπική Λεσβιακή διάλεκτο απ’ όπου και το όνομα του οικισμού. Οι Ανιχνευτές έφθασαν στον οικισμό περπατώντας από τον κεντρικό δρόμο ως εκεί που είχαν εντοπίσει και βρήκαν τα απομεινάρια της ανθρώπινης δυστυχισμένης παρουσίας με επίκεντρο το πολύ παλιό εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Επίσης συνέλεξαν πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν ιδιοκτησίες και δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενώ συζήτησαν με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα. Τόσο για τον οικισμό στον οποίο βρέθηκαν που το όνομα του είχε καταστεί συνώνυμο του απόλυτου κακού - «άει στ’ Λούβα» έλεγαν αντί για «άει στο δάολο» - όσο για τη «μυθική» αρρώστια μια από τις αρχαιότερα καταγεγραμμένες ασθένειες που ήταν τόσο συνδεδεμένη με το κοινωνικό στίγμα και τον αποκλεισμό.

 

Επίσης οι Ανιχνευτές συναντήθηκαν με τον γεωγραφικό Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα της Επαρχίας και τις αναπτυξιακές του προοπτικές.

 

Στην παγκόσμια γνωστή ποτοποιία «Βαρβαγιάννη» ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής του ούζου και για τη συμβολή της παραγωγής του στην τοπική οικονομία. Επίσης συζήτησαν για την ομορφιά του προϊόντος ως συστατικού της καλής παρέας καθώς και για τους κινδύνους από την υπερβολική κατάνάλωση του.

 

Τέλος οι Ανιχνευτές επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό ταρσανά, τον τελευταίο στο Πλωμάρι και έναν από τους τελευταίους στο Αιγαίο και γνώρισαν το επάγγελμα του παραδοσιακού καραβομαραγκού.

Οι Ανιχνευτές συζήτησαν με τον καραβομαραγκό Δούκα Γιαμμουγιάννη για την τέχνη που ταυτίζεται με τη ναυτική –ναυπηγική μας παράδοση. Και η οποία εν έτη 2018, έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, χάνεται με την ολέθρια μείωση των ξύλινων αλιευτικών σκαφών, των παραδοσιακών καρνάγιων, της τέχνης του καραβομαραγκού, που με τα χέρια τους και το μεράκι τους, κατάφεραν να χτίσουν ξακουστά ξύλινα σκαριά.

Επίσης μέσω του ντοκιμαντέρ «Ξυλοναυπηγική και καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι» που είδαν σε προβολή του  πολιτιστικού σύλλογο Πλωμαρίου «το Πόλιον» ενημερώθηκαν για μια τέχνη που δυστυχώς σταδιακά χάνεται και μαζί της χάνονται όχι μονάχα αυτά τα σκαριά αλλά και ολόκληρος ο κόσμος του ταρσανά με τους μαστόρους, τους βαφείς, καλαφάτες, ιστιοράφτες, αρμαδώρους, μηχανικούς, παραγιούς, τα εργαλεία, τη γλώσσα, τους στίχους, τα τραγούδια τους.

 

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί θερμά τον γεωγραφικό Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, το προσωπικό του πολιτιστικού πολυκέντρου του Πολιχνίτου, τον Παναγιώτη Καμπούρη και τους ανθρώπους του χωριού, για τη θερμή φιλοξενία.

Επίσης ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο «το Πόλιον» και την πρόεδρο του Μυρσίνη Ματαράγκα – Βαρτή, τους Γιάννη Πατερέλλη, Ειρήνη Πατερέλλη, Ευαγγελία Μουτζούρη, Χαράλαμπο Πετρέλλη, Κώστα Φωτιάδη, Δούκα Γιαμουγιάννη, Στάθη Βαρβαγιάννη και το προσωπικό της ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη», για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της δράσης.

.

Μοιράσου το άρθρο!