Κοινωνία

25/09/2017 - 15:46

Προς Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου: Σταματήστε τα παιχνίδια στην πλάτη της Βρίσας

Κάτοικοι και φίλοι της Βρίσας ξεκίνησαν μια προσπάθεια να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση του χωριού  και να αναδείξουμε την υποκρισία των διοικούντων.

 
Δημιουργήθηκε μια καμπάνια στο AVAAZ με στόχο τη συλλογή υπογραφών προκειμένου η κραυγή της αγωνίας μας να δυναμώσει.
 
Αναλυτικά το κείμενο της καμπάνιας:
 
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγίου απόφάσισε να ζητήσει από την περιφέρεια Αττικής 2,9εκ €, για τον δρόμο Παππάδου ‐ Πλωμαρίου. Θα το αφήσουμε να συμβαίνει; Θα το αφήσουμε να ξανασυμβεί στο μέλλον;
 
Σταματήστε τα παιχνίδια στην πλάτη της Βρίσας! 
 
Προς Περιφερειάρχη Λέσβου κα Καλογήρου 
 
Όπως γνωρίζετε μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου το χωριό μας, Βρίσα – Λέσβου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Καμία άλλη περιοχή του νησιού δεν χτυπήθηκε τόσο σκληρά από τον εγκέλαδο όσο αυτό το μικρό χωριό. Τα περισσότερα σπίτια, το 80%, του χωριού καταστράφηκαν. Οι έτσι κι αλλιώς ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν (σχολείο, εκκλησίες, ιατρείο, λέσχη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με παλαιοντολογικά ευρήματα, κοινοτικό γραφείο, δρόμοι), δέχτηκαν και αυτές ισχυρότατο πλήγμα. 
 
Μια συγχωριανή μας έχασε τη ζωή της άδικα… 
 
Εκατοντάδες συγχωριανοί μας έμειναν άστεγοι και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 
 
14 μέρες μετά το σεισμό αποφασίσατε να ζητήσετε από την Περιφέρεια Αττικής 2,9εκ για την αποκατάσταση του “χωματόδρομου” Παππάδου ‐ Πλωμαρίου. 
 
Ο δρόμος αυτός αποτέλεσε την πρώτη σας προτεραιότητα! Το χωριό μας είχε εκκενωθεί, οι κάτοικοι ήταν φοβισμένοι και περιφερόμενοι από σπίτι σε σπίτι αλλά το πιο σημαντικό για σας ήταν ο χωματόδρομος… 
 
Ακόμα και σήμερα, εκατό και πλέον ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, τα περισσότερα προβλήματα παραμένουν άλυτα και προφανώς η παράδοση των δέκα containers τις τελευταίες ημέρες δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάσταση. Το προσωρινό σχολείο παραμένει υπό κατασκευή και ελπίζουμε ότι τουλάχιστον αυτό θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες στις αρχές του Οκτωβρίου. 
 
Οι περισσότεροι κάτοικοι που διαμένουν στα Βατερά ή και στα ελάχιστα «πράσινα» σπίτια του χωριού βρίσκονται αντιμέτωποι με τον χειμώνα που έρχεται χωρίς σχεδόν καμία βοήθεια από την πολιτεία. Αντιμέτωποι ακόμη με τα δεκάδες επικίνδυνα σπίτια και σκεπές που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους. 
 
Μόνον υποσχέσεις! 
 
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάτοικοι που δεν έχουν λάβει το αρχικό βοήθημα… «για τις πρώτες ανάγκες» των 580€, κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με το επίδομα ενοικίου ενώ για τα χρήματα για τις καταστραμμένες οικοσκευές ούτε λόγος να γίνεται… 
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να μας εξηγήσετε την απόφασή σας να αιτηθείτε από την Περιφερειάρχη Αττικής στις 26/06/2017 (14 ημέρες μετά το σεισμό) την συνδρομή της για την βελτίωση τμημάτων του επαρχιακού δρόμου (χωματόδρομος) Παππάδου – Πλωμαρίου. Μάλιστα χωρίς την προηγούμενη έγκριση – συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 
 
Ζητάμε να μας εξηγήσετε γιατί αποφασίσατε να προτάξετε έναν χωματόδρομο μιας τουριστικής περιοχής του νησιού αντί για τις ζωές μας! 
 
Πολλώ δε μάλλον όταν αφορμή και αιτία για τη βοήθεια αυτή των 2,9εκ. € που δόθηκε τελικά στη Λέσβο, ήταν οι εικόνες του κατεστραμμένου χωριού μας σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Όπως άλλωστε αναφέρατε και σε δηλώσεις σας η βοήθεια που θα ζητούσατε θα κατευθυνόταν προς τους σεισμόπληκτους της Λέσβου. 
 
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι και αυτό το έργο για τον δρόμο Παππάδου – Πλωμαρίου είναι σημαντικό για τη Λέσβο. Έτσι κι αλλιώς κάθε έργο για τη πολύπαθη Λέσβο είναι σημαντικό! 
 
Οι αμφιβολίες μας όμως, έχουν απολύτως να κάνουν με την ικανότητα των διοικούντων του νησιού μας να θέτουν προτεραιότητες, γεγονός που πιθανότατα θα ορίσει και το μέλλον μας. 
 
Ταυτόχρονα ζητάμε να κοινοποιήσετε στα ΜΜΕ του νησιού τα αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των χορηγιών και δωρεών που έχετε λάβει, εσείς και αν είναι δυνατόν και ο Δήμος ή άλλοι φορείς, για το χωριό μας, καθώς και πως σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε. 
 
Τέλος, σας καλούμε να σταματήσετε τα παιχνίδια στην πλάτη της Βρίσας και να μας κοινοποιήσετε το σχέδιο σας για την αποκατάσταση των υποδομών του χωριού μας αλλά και την ανακούφιση των κατοίκων του!
 
ψηφίστε εδώ
 
--------
 
up date διάβαστε εδώ την απάντηση της Περιφέρειας 

Μοιράσου το άρθρο!