Κοινωνία

09/10/2016 - 22:27

Προσφυγή στη δικαιοσύνη αν υπάρξει ξανά λουκέτο σε σχολείο της Λέσβου - Οργή στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

&n

bsp;

Οργισμένη αντίδραση των φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων που αντέδρασαν στη φήμη για το αυριανό άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης παιδιών από προσφυγικές οικογένειες σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης. Οι γονείς προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια. Το λουκέτο πάντως πριν λίγες ώρες αποσύρθηκε μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν. Κι αυτό γιατί πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.

 
«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης. Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όσους στο μέλλον σκέπτονται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους.
 
Ας σημειωθεί εδώ ότι το άνοιγμα τάξεων υποδοχής για παιδιά πρόσφυγες σε σχολεία της Μυτιλήνης άρχισε να κυκλοφορεί μέσω ιστοσελίδων. Σύντομα η ψευδής αυτή είδηση πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις και τελικά το «λουκέτο»!. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Καλάργαλης «παρακαλούμε, τους ελάχιστους (που δεν το πράττουν) εκπροσώπους των ΜΜΕ  όταν έχουν ερωτήματα, απορίες για τέτοια σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης ή όποιο άλλο να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Εκτός κι αν σκοπός τους είναι η δημιουργία γεγονότων και εντυπώσεων».
Επί της ουσίας τώρα σχετικά με τη διαδικασία εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου και το ζήτημα της ενημέρωσης γονέων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανακοινώθηκε ότι «οι νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και ενημερώνονται ταυτοχρόνως όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι Διευθυντές κι Διευθύντριες των Διευθύνσεων και των σχολείων, ενώ αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Οπότε, οι αρμόδιοι Διευθυντές και οι Διευθύντριες μπορούν να ενημερώσουν κάθε ερωτώντα, ειδικά τους γονείς των μαθητών».
 
Ψευδείς «ειδήσεις»
Όσον αφορά δε την ένταξη μαθητών προσφύγων σε σχολεία του βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι «δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το Υπουργείο ως προς την ημερομηνία έναρξης, τα σχολεία, των αριθμό μαθητών ή άλλο τι».
 
Και η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καταλήγει: «Για την εκπαίδευση ελληνόπουλων, των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών και παιδιών προσφύγων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει και διατηρεί η Ελληνική Πολιτεία διά του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και ουδείς άλλος. Για την εκπαίδευση, όλων, ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις. Ειδικά για την εκπαίδευση παιδιών τρίτων χωρών – προσφύγων λαμβάνονται υπόψη και οι Νόμοι 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η «Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και ο Νόμος 3304/2005 για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Οι πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες, γιατί εκτός της παρεμπόδισης της λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιβαίνουν και τους παραπάνω Νόμους.».
 
Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα συχνό είναι το φαινόμενο να δημιουργούντα αντιδράσεις πολιτών και φορέων της κοινωνίας στη Λέσβο από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα πριν λίγες μέρες είχε προκληθεί κοινωνική αναταραχή από τη φήμη της απαγόρευσης αγήματος του Στρατού να προβεί στην καθιερωμένη υποστολή της Εκλληνικής σημαίας από ομάδες μεταναστών. Το γεγονός διαψεύστηκε από το ίδιο το ΓΕΣ. Το όλο θέμα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά τις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διερευνάται το όλο θέμα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών.
 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

"Νιώθω ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας" - Παραιτήθηκε η Πρόεδρος του 8ου Σχολείου Μυτιλήνης

 

Μοιράσου το άρθρο!