Κοινωνία

04/03/2017 - 11:42

Προβολή «4.1 Miles» στα Ηνωμένα Έθνη: Συγκίνηση και το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

yle="text-align: justify;">NΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είμαι συγκινημένος και ευτυχής που με το ντοκιμαντέρ ‘4.1 Miles’ μπήκαμε στα σπίτια όλου του κόσμου και τους δώσαμε το έναυσμα να ενσκήψουν στο δράμα των προσφύγων, στην προσφυγική κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και να σκεφτούν να κάνουν κάτι», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος.

 
Ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «602», όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» ήταν ο ήρωας του υποψήφιου για το βραβείο Οσκαρ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «4.1 Miles». Ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Λος Αντζελες και μαζί με την σκηνοθέτιδα Δάφνη Ματζιαράκη έζησαν μοναδικές στιγμές.
 
Αν και δεν κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο, εν τούτοις είναι υπερήφανοι διότι με τις πράξεις τους και με το ντοκιμαντέρ κατάφεραν να αγγίξουν τις καρδιές των τηλεθεατών. «Στο Λος Αντζελες ζήσαμε μοναδικές στιγμές και αισθανθήκαμε υπερηφάνεια, γιατί οι ομογενείς μάς ακολούθησαν μέσα και έξω από την αίθουσα της απονομής των Βραβείων Οσκαρ και μας περιέβαλαν με θαυμασμό και αγάπη», ανέφερε ο καπετάν Κυριάκος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «οι ομογενείς όταν επισκέπτονται τη Λέσβο δωρίζουν ρούχα και παιγνίδια στα παιδιά».
 
«Με τα ρούχα των ομογενών ντύνουμε τα προσφυγόπουλα όταν τα ανασύρουμε από τη θάλασσα. Οι ενήλικες τα παίρνουν μαζί τους και ζεσταίνονται με την αγάπη των ομογενών», τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη βοήθεια που παρείχε στην παραγωγή και προβολή του ντοκιμαντέρ και για τα εκατομμύρια δολάρια που προσφέρει για την ενίσχυση των φιλανθρωπικών οργανισμών και δράσεων στη γενέτειρα.
 
Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Παπαδόπουλος και η κ. Ματζιαράκη παρέστησαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ που διοργανώθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΟΗΕ και, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», μίλησαν για τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν από τα τέλη του 2014 μέχρι και σήμερα για να σώσουν από βέβαιο θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
 
 
 
Ερωτηθείς για τις τιμές και τις διακρίσεις, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «οι μέγιστες τιμές προέρχονται από το δίχρονο παιδί που το είχαν ποδοπατήσει στη βάρκα, το ανέσυραν χωρίς αισθήσεις και το επανέφεραν στη ζωή, από τα διακόσια και πλέον ασυνόδευτα παιδιά και τους πάνω από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες που διασώσαμε από τα τέλη του 2014 μέχρι και σήμερα».
 
Εξίσου σημαντική ήταν και η απονομή του Βραβείου της Ακαδημίας το 2015, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «602» με κυβερνήτη τον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων στο νησί της Λέσβου.
 
Ερωτηθείς γιατί οι πρόσφυγες επιλέγουν την Ελλάδα και όχι την Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου, απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στα ιταλικά παράλια με φουσκωτά και σαπιοκάραβα και ότι προτιμούν τη Λέσβο και τα άλλα νησιά διότι είναι πολύ κοντά».
 
«Τα φώτα λειτουργούν ως πυξίδα και προσανατολίζονται. Οι κινήσεις τους γίνονται τη νύχτα και όταν βλέπουν την ελληνική σημαία και τα ελληνικά χρώματα του περιπολικού αισθάνονται ασφάλεια», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στους διασωθέντες, είπε ότι «μεταφέρουν καθημερινά τις σκηνές του πολέμου» και ότι «βρίσκονται σε κατάσταση πανικού».
 
«Το πρώτο μέλημά μας είναι να τους καθησυχάσουμε και να διασώσουμε πρώτα τα παιδιά και μετά όλους τους άλλους, αλλά αυτοί συνωστίζονται, άλλοι ρίχνονται από τις βάρκες να σωθούν πρώτοι, άλλοι μας σπρώχνουν για να περάσουν πρώτοι, αλλά εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Και συνέχισε: «Οταν είμαστε στο περιπολικό η ασφάλειά μας και του προσωπικού έρχεται σε δεύτερη μοίρα και είμαστε πάντα έτοιμοι να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας για να σώσουμε έστω και έναν συνάνθρωπο».
 
Ερωτηθείς πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ομογενείς, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «μπορούν να βοηθήσουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τις οργανώσεις ΜΕΤΑδραση, το Χαμόγελο του Παιδιού τόσο οικονομικά όσο και με την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης». Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, υπογράμμισε ότι συνεχίζονται, αλλά δεν έχουν την ένταση που είχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.
 

Εθνικός Κήρυξ /Του Δημήτρη Τσάκα

Μοιράσου το άρθρο!