Κοινωνία

20/07/2017 - 13:44

Σε μπελάδες οι σεισμολόγοι από το σεισμό της Λέσβου

Σ

ε μπελάδες έβαλε την επιστημονική κοινότητα ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε με επίκεντρο το χωριό Βρίσα της Λέσβου στις 12 Ιουνίου. Οι σεισμολόγοι της χώρας, ανταποκρινόμενοι σε κλήσεις των δημοσιογράφων, έκαναν δηλώσεις για την εξέλιξη του φαινομένου όπως συνηθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, για όσους έχουν παρακολουθήσει δεκάδες τέτοιους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας θεωρείται.... συνηθισμένη: έκκληση στους κατοίκους να αναμένουν 48 ώρες πριν επιστρέψουν στις κατοικίες τους, εκτιμήσεις για την εκτόνωση του φαινομένου με μετασεισμούς, αναμονή ενός μεγάλου μεγέθους μετασεισμού πριν εκτιμηθεί ως κύρια η δόνηση των 6,1 βαθμών Ρίχτερ.


Άμεση, πάντως, αλλά μέχρι και σήμερα δυσνόητη, ήταν τότε η αντίδραση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. Έλεγε τότε ο υπουργός: «Άτομα επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν  δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το ανωτέρω έργο της και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Μετά ταύτα, σας γνωρίζουμε όλα τα ανωτέρω και παρακαλούμε να προβείτε στα εκ νόμου προβλεπόμενα, προκειμένου η Πολιτεία ανεμπόδιστα να επιτελέσει το έργο της».

Η εισαγγελέας ανταποκρίθηκε άμεσα και ξεκίνησε την έρευνα. Αφού συγκέντρωσε εφημερίδες και τηλεοπτικό υλικό της επίμαχης χρονικής περιόδου, κάλεσε ήδη με την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων και πρόκλησης πανικού στο κοινό, την αφρόκρεμα της επιστημονικής κοινότητας.

«Μόλις χθες ήμουν στο γραφείο της και συζητούσαμε για πολύ ώρα. Μου έδειχνε μια προς μία τις δηλώσεις που είχα κάνει εκείνες τις ημέρες και εγώ τις εξηγούσα τι σημαίνουν επιστημονικά», δηλώνει στο newpost o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος κλήθηκε στην εισαγγελία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια διαδικασία έχει περάσει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Συνολικά, όπως πληροφορείται το newpost, δέκα περίπου επιστήμονες καλούνται να περάσουν το κατώφλι της εισαγγελίας με την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση των παραπάνω αδικημάτων.
Οι επιστήμονες κρατούν χαμηλούς τους τόνους, πάντως και αποφεύγουν, τουλάχιστον όσο διαρκεί η έρευνα, να απαντήσουν στον υπουργό που ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση.
 

 

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!