Κοινωνία

29/07/2015 - 08:58

Στη Λέσβο για τους πρόσφυγες κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με επικεφαλής τον διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης Vincent Cochetel, αλλά και την διευθύντρια Επείγουσας Δράσης, Ασφάλειας και Προμηθειών Terry Morel και τον διευθυντή του Γραφείου Ελλάδας Γιώργο Τσαρμπόπουλο πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Λέσβο προκειμένου να συνδράμει στο μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί.

Ο διευθυντής του Γραφείου της Ευρώπης έκανε λόγο για επείγουσα κατάσταση καθώς από την αρχή της χρονιάς η Ελλάδα είχε 101.000 αφίξεις προσφύγων, εκ των οποίων οι 46.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο, προερχόμενοι από τα Τουρκικά παράλια, η πλειοψηφία των οποίων είναι πρόσφυγες πολέμου. ypati armosteiaΣε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη και τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, αποφασίστηκε να υπάρξει βελτίωση του συντονισμού όλων των υπηρεσιών για την επίλυση του ζητήματος, όπως και απλοποίηση των διαδικασιών με παράλληλη ενίσχυση της υλικής βοήθειας από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης Vincent Cochetel, από την Δευτέρα έχει τεθεί σε λειτουργία υπηρεσία μεταφοράς των προσφύγων από τα σημεία άφιξης μέχρι τη Μυτιλήνη, έχουν διατεθεί διερμηνείς, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα και συνοδεία για τους ανήλικους πρόσφυγες, με παράλληλη παροχή υλικής βοήθειας. Το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Χίο και Κω, καθώς και στα δύο νησιά έχουν καταγραφεί αυξανόμενες ροές προσφύγων.

 

Αναστασία Σπυριδάκη / ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του Γ. Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού

Μοιράσου το άρθρο!