Κοινωνία

05/04/2018 - 06:40

Tapuat στη Μόρια: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Στήριξης για Παιδιά και Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών

Έ

να νέο Κέντρο Στήριξης για Παιδιά και Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, εγκαινιάστηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης από την UNICEF και τους εταίρους της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ και Better Days. 

To Κέντρο TAPUAT προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε εκατοντάδες παιδιά και μητέρες μεταξύ των οποίων πρόσβαση σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να λάβουν ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς και μη-τυπική εκπαίδευση.

«Η καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ Λέσβου παραμένει δυσχερής παρά τις συνεχείς προσπάθειες των αρχών. Ο υπερπληθυσμός του κέντρου έχει συντελέσει στις κακές συνθήκες υγιεινής και κατ’επέκταση προκαλεί εντάσεις και ένα γενικό αίσθημα ανασφάλειας» τόνισε ο Συντονιστής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Lucio Melandri. «Το νέο Κέντρο Στήριξης στοχεύει στο να προσφέρει στα παιδιά και τις οικογένειές τους ένα ασφαλές περιβάλλον προστασίας και στήριξης, στο οποίο μπορούν να μαθαίνουν, να παίζουν, να αναπτύσσονται.»

Οι καθημερινές δραστηριότητες στο κέντρο περιλαμβάνουν δημιουργική απασχόληση, εκμάθηση γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες, φροντίδα μητέρας και βρέφους καθώς και δραστηριότητες ενδυνάμωσης και αυτο-φροντίδας για γυναίκες και κορίτσια. Η διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του κέντρου έχει λάβει παράλληλα ειδική εκπαίδευση στην παροχή πρωτοβάθμιας ψυχοκοινωνικής στήριξης, ταυτοποίησης, αξιολόγησης και παραπομπής περιπτώσεων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, εφ’όσον κρίνεται απαραίτητο.

«Tέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι άκρως σημαντικές για την περιοχή και κυρίως για τα παιδιά και τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Η Περιφέρεια στηρίζει και επικροτεί τέτοιες προσπάθειες και ευελπιστούμε οι υπηρεσίες να γίνουν σύντομα διαθέσιμες και για την τοπική κοινωνία» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριµνας Βορείου Αιγαίου, κα. Γόμου Πρωτογεράκη Καλλιόπη κατά τον χαιρετισμό της.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις ώστε το Κέντρο Tapuat και οι υπηρεσίες που προσφέρει να είναι διαθέσιμες και σε παιδιά και οικογένειες της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ηλιακτίδας, κα. Βασιλική Ανδρεαδέλη κατά την διάρκεια των εγκαινίων. Η κα. Ανδρεαδέλη ευχαρίστησε παράλληλα την UNICEF για την πολύτιμη στήριξη και καθοδήγησή της καθώς και την Together for Better Days για την βοήθεια και την στήριξή τους.

Το κέντρο Tapuat δημιουργήθηκε με σκοπό να πλαισιώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες του νησιού και να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων ομάδων στην Λέσβο. Η ομάδα του κέντρου συνεργάζεται στενά με τις δημοτικές και κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και εθνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η UNICEF έχει υποστηρίξει περί τα 20 Κέντρα Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και σε αστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερα από 14.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών από το 2016. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα.

Η ονομασία Tapuat προέρχεται από την ινδιάνικη διάλεκτο Hopi και συμβολίζει την προστασία μητέρας και παιδιού.

Μοιράσου το άρθρο!