Κοινωνία

14/06/2017 - 15:50

Tραπεζικός λογαριασμός για τους σεισμοπαθείς - Διευκρινίσεις από το Δήμο Λέσβου

Γ

ίνεται γνωστό ότι ο Δήμος Λέσβου έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αριθμό 415/545327-58 Υ/ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ με IBAN GR16 0110 4150 0000 4155 4532 758 για την ανακούφιση των πολιτών της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Παρακαλούμε κατά την κατάθεση να δηλώνονται αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, για την έκδοση των νομίμων παραστατικών 

 

 

Τα παραπάνω αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Δήμου Λέσβου.

Επειδή εκτός από τη βοήθεια και η διαφάνεια είναι το ζητούμενο καλό θα είναι ο Δήμος Λέσβου να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων:

1. Ποιοι θα διαχειριστούν τα χρήματα; Έχει συσταθεί κάποια επιτροπή από όλες τις δημοτικές παρατάξεις;

2. Αν γίνει διανομή των χρημάτων ποια θα είναι τα κριτήρια;

3. Υπάρχει περίπτωση με τα χρήματα να  αγοραστούν είδη πρώτης ανάγκης  ή να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες σε έργα;

4. Έχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από την Τράπεζα Ελλάδος ώστε να μην υπάρξει δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού;

5. Υπάρχει αρνητικό ιστορικό από άνοιγμα λογαριασμών για πολίτες που χρήζουν βοήθεια. Το παράδειγμα με τους πυρόπληκτους στην Ηλεία είναι το τρανταχτό. Τι εγγυήσεις παρέχει ο Δήμος Λέσβου; 

 

 

up date άμεση η απάντηση του Δήμου Λέσβου στα ερωτήματα που έθεσε το Lesvosnws.net

 

Στα ερωτήματα που θέσατε σχετικά με τον τρόπο διάθεσης δωρεών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω.

Πέρα από τη δική μας θέληση για πλήρη διαφάνεια στη διάθεση δωρεών, υπάρχει νόμιμη διαδικασία που μόνο μέσω αυτής μπορεί να διατεθεί έστω και ένα ευρώ από το ταμείο του Δήμου. Δαπάνες θα γίνονται για ανάγκες εργασίες, προμήθειες ή άλλες έκτακτες ανάγκες βάση του ποσού των δωρεών.

Ο λογαριασμός δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από πολλά αιτήματα φορέων και φίλων της Λέσβου που επιθυμούσαν να βοηθήσουν. Οποιαδήποτε δαπάνη, μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Οικονομικής Υπηρεσίας, συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά  και φυσικά μετά από έλεγχο και έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι αναρτώνται δημόσια στην ιστοσελίδα www.diavgeia.gov.gr

Επομένως, κανένα πρόσωπο ή ολιγομελής επιτροπή δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ παρά μόνο τα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου και του κράτους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

  •  

Μοιράσου το άρθρο!