Κοινωνία

02/10/2014 - 17:34

Το «βασίλειο» του… ΑΒ Βασιλόπουλου στη Μυτιλήνη

τ

ου Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

«Θα γίνουν πολλά τροχαία εδώ», έλεγαν χθες διερχόμενοι από το σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος στα Ταμπακαριά της Μυτιλήνης και δεν είναι υπερβολική αυτή η επισήμανση, καθώς αυτό μπορεί να το εκτιμήσει και ο πλέον αδαής βλέποντας τα αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω στον κεντρικό δρόμο, εφόσον οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για το σούπερ-μάρκετ δεν επαρκούν για να καλύψουν τους καταναλωτές.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι θα γίνουν όχι ένα, αλλά πολλά τροχαία ακόμα όταν καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα μπαίνουν και βγαίνουν στον κόμβο για το συγκεκριμένο σούπερ-μάρκετ. Σημειωτέον ότι λειτουργεί επί εθνικού (τυπικά) δρόμου και η επιχείρηση δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση ως προς τη διασφάλιση της ομαλής ροής της κυκλοφορίας, ούτε μπορεί να αποτρέψει τους οδηγούς να σταθμεύουν δεξιά και αριστερά επί του κεντρικού δρόμου. Οι αρμόδιοι όμως που έδωσαν την άδεια για τη λειτουργία του σούπερ-μάρκετ στο συγκεκριμένο σημείο όλα αυτά δεν τα σκέφτηκαν;

Μάλλον τα σκέφτηκαν, αλλά "έκαναν τα στραβά μάτια" εφόσον τυπικά η επιχείρηση συγκέντρωνε τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει εκεί. Τώρα όμως η Τροχαία θα πρέπει να διαθέσει έναν-δύο τροχονόμους για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία από το πρωί μέχρι το βράδυ στο συγκεκριμένο σημείο.

Και καθώς το νέο σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος "πάει μία χαρά" στα Ταμπακαριά της Μυτιλήνης, το παλιό κατάστημα επί της οδού Σμύρνης συνεχίζει να επιβαρύνει με τη λειτουργία του το κέντρο της πόλης, καθώς καθημερινά τόνοι εμπορευμάτων "πηγαινοέρχονται" από την πλατεία του ΚΤΕΛ, όπου σταθμεύει μόνιμα μία νταλίκα σε ρόλο αποθήκης για να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης.

Αυτό το ανέχονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χρόνια τώρα, οι δημοτικές αρχές (εξαιρούμε τη νέα Δημοτική Αρχή που βρίσκεται λίγες μέρες στο τιμόνι του Δήμου), θυσιάζοντας τη λειτουργία της πόλης για να εισπράττουν ένα ενοίκιο από τη μόνιμη στάθμευση της νταλίκας. Χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την κίνηση των αυτοκινήτων, των πεζών και των γυναικών που έχουν στα καροτσάκια τα παιδιά τους, ανάμεσα σε εμπορεύματα, παλετοφόρα μηχανήματα και γενικότερα σε συνθήκες όχλησης που δεν θα έπρεπε να υφίστανται.

Την ίδια ώρα όμως ο Δήμος "κυνηγά" τα ντόπια σούπερ-μάρκετ και τα μίνι-μάρκετ όταν καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια στις προσόψεις με τα εμπορεύματά τους. Με άλλα λόγια, για τους ντόπιους και μικρούς ο νόμος ισχύει μέχρι και το τελευταίο γράμμα του, αλλά για τους μεγάλους και ισχυρούς πρέπει πάντα να υπάρχει "διευκόλυνση" και "ελαστικότητα". Δεν έχουμε καταλάβει όμως γιατί θα πρέπει να συμβαίνει αυτό; 

Μοιράσου το άρθρο!