Κοινωνία

16/04/2015 - 07:10

Βίντεο ντοκουμέντο: Μετανάστες στη Μυτιλήνη ποδοπατούνται σε βάρκα που βουλιάζει

href="http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=273022&artTitle=apokleistiko_vinteo_ntokoumento_metanastes_podopatountai_se_varka_pou_vouliazei" target="_blank">Σοκ προκαλεί το βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Star. Σε αυτό μετανάστες ποδοπατούνται μέσα στην φουσκωτή βάρκα ενώ βουλιάζουν στο Αιγαίο, προκειμένου να σωθούν από το λιμενικό.

Πρόκειται για μία από τις βάρκες που εντοπίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στα ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, οι μετανάστες μόλις πλησιάζει το σκάφος του λιμενικού αρχίζουν να φωνάζουν και να μετακινούνται για να σωθούν. Καθώς έχουν τρυπήσει το φουσκωτό… ένα άντρας του λιμενικού  ανεβάζει ένα βρέφος πάνω στο περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης.

Τελικά όλοι οι μετανάστες κατάφεραν να σωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Μυτιλήνη.  Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ξεκινήσει από την  εμπόλεμη Συρία, το Αφγανιστάν το Ιράκ και το Πακιστάν. Φτάνουν στην Τουρκία έχοντας μαζί τους ως διαβατήριο ζεστό χρήμα για τους δουλέμπορους. «Αν υπολογίσετε ότι κάθε βάρκα έχει 150 μετανάστες, με έναν μέσο όρο των 3.000 χιλιάδων ευρώ, κάθε καραβιά είναι σχεδόν μισό εκ. ευρώ.» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Γιώργος Δριβάκος.

Μάλιστα πριν από καιρό είχε έρθει στην δημοσιότητα ένα χαρτί που έδιναν οι διακινητές στους μετανάστες που θα περνούσαν στην Ελλάδα: «Όταν φτάσεις στο σκάφος να καταστρέψεις και να ρίξεις στο νερό κάθε είδους χαρτί-έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτότητα σου. Ύστερα από 15 λεπτά θα βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Όταν εμφανιστεί το σκάφος της ελληνικής περιπόλου, άσε να σε προσεγγίσουν και στη συνέχεια κάνε μια τρύπα με ένα μαχαίρι σε έναν από τους αερόσακους του φουσκωτού τους, μόνο από την πίσω πλευρά του φουσκωτού. Μην φοβηθείς οι Έλληνες θα σε σώσουν.»

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας  πάντως  έχει μια…εντελώς διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Σε διαφημιστικό σποτ επιστράτευσαν έναν στρατηγό για να πουν «αποκλείεται»  σε κάθε μετανάστη που σκέφτεται να περάσει στην πράσινη ήπειρο.

Μάλιστα ο  Αυστραλός στρατηγός διαμηνύει σε όσους δίνουν τα χρήματά τους σε διακινητές να μην το κάνουν διότι δεν θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τη χώρα.

Μοιράσου το άρθρο!