Κόσμος

19/04/2015 - 20:11

700 νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο

style="text-align: justify;">Μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία με θύματα απελπισμένους μετανάστες εκτυλίσσεται ως αυτήν την ώρα βόρεια της Λιβύης, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε. Φόβους για εκατοντάδες νεκρούς εκφράζει αξιωματούχος του ΟΗΕ, καθώς μόλις 28 μετανάστες έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί, ενώ στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 700 άτομα. Μετά και τη νέα τραγωδία, η ΕΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου για την άμεση λήψη μέτρων.
 
Το ναυάγιο, την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία συντονίζει την μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 190 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.
 
Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 20 πλοία και τρία ελικόπτερα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ακτοφυλακή, μόλις 28 μετανάστες έχουν διασωθεί, ενώ έχουν περισυλλεγεί 23 πτώματα. Η ιταλική τηλεόραση, ωστόσο, ανεβάζει τον αριθμό των διασωθέντων στους 49.
Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι σοροί πρόκειται να μεταφερθούν στην Κατάνη της Σικελίας, ενώ οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο ανατράπηκε όταν οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του μόλις είδαν ότι τους πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο. Ο συναγερμός δόθηκε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα, 01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας.
 
«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.
 
To επιχειρησιακό κέντρο της Ιταλικής Ακτοφυλακής όπου γίνεται ο συντονισμός της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης του νέου ναυαγίου. 
Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500. 
 
Υπενθυμίζεται δε πως η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 
Μετά και την νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ με στόχο την άμεση λήψη μέτρων. Νωρίτερα, το αίτημα αυτό είχε εκφράσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 
 
Ακύρωσε προεκλογική εκδήλωση ο Ρέντσι 
Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαίου για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη, την εξέλιξη της κατάστασης.
 
Λίγο αργότερα δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα. Ο ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου συγκάλεσε συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μμε «πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το σημερινό ναυάγιο.
Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη.
Στο μεταξύ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε σήμερα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία, πως "καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα", τα οποία χαρακτήρισε "καθημερινές τραγωδίες".
"Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά", πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης συρροή μεταναστών οι οποίοι διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τη φτώχεια και συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια στους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο.
Όπως ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
 
Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων», «να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις» στην περιοχή «και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
 
«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.
 
Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα ζήτησε εξάλλου από την Ευρώπη «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, διότι ο απολογισμός των ναυτικών αυτών τραγωδιών μπορεί να παραλληλισθεί μόνον με τις τραγωδίες που σημειώνονται σε εμπόλεμες καταστάσεις».
 
Εκκληση από τον Πάπα 
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
 
«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.
 
 
πηγή: www.ethnos.gr

Μοιράσου το άρθρο!