Κόσμος

18/11/2015 - 06:54

Αννόβερο: Ακυρώθηκε ο αγώνας της Γερμανίας λόγω τρομοκρατικής απειλής - Αστυνομία στους δρόμους

Α

ναστάτωση και πανικός επικράτησε στην πόλη του Αννόβερου στη Γερμανία​ εξαιτίας πληροφοριών για τρομοκρατική απειλή, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο αγώνας της εθνικής ομάδας της χώρας με την Ολλανδία, να ακυρωθούν συναυλίες αλλά και να βγουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους που κάλεσαν τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους.



Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον. Δήλωσε επίσης πως ο ίδιος εισηγήθηκε τη ματαίωση του ματς. «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, αλλά ελήφθη αφότου πολλές πληροφορίες υπεδείκνυαν ουσιαστική απειλή» τόνισε. «Ζητώ κατανόηση για τη ματαίωση του αγώνα. Σε αυτή την κατάσταση, η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας​, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία. Από την πλευρά του το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι υπήρξε ένδειξη ότι μια ομάδα με αρχηγό ένα γνωστό κατ' όνομα Βορειοαφρικανό θα μπορούσε να ετοιμάζει τρομοκρατική επίθεση. Συγκεκριμένα το σήμα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών έκανε λόγο για εκρηκτικά, ζώνες εκρηκτικών, αυτόματα οπλα, και εκρηκτικές ύλες στις διαθέσιμες εισόδους και εξόδους του σταδίου. Στη συνεχεία, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επιπλέον πιθανές ενδείξεις για έναν Ιρακινό τρομοκράτη ο όποιος σχεδίαζε επίθεση στο φιλικό παιχνίδι.


Μιλώντας από κοινού με τον Ντε Μεζιέρ πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά και δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο. Την πληροφορία μετέδωσαν αρκετά γερμανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η εφημερίδα Bild.

Ωστόσο, δημοσιογράφος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου NTV ανέφερε στο CNN ότι οι αρχές στο Ανόβερο εντόπισαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να πυροδοτηθεί μέσα στο στάδιο καθώς και ένα δεύτερο ύποπτο αντικείμενο σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, ηλειτουργία του οποίου έχει μερικώς διακοπεί.

«Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο νωρίτερα ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

Στο γήπεδο του Αννόβερου, το παρόν θα έδιναν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και άλλοι γερμανοί υπουργοί.  Η κυρία Μέρκελ, όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση, δεν είχε ακόμη φθάσει στο στάδιο. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε πως η απόφαση για την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα ελήφθη από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν προσγειωθούν στο Ανόβερο και ενώ συγκεντρώνονταν οι πληροφορίες.


Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε αποφασίσει την κανονική διεξαγωγή του αγώνα προκειμένου να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς την Γαλλία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή, η μία εκ των οποίων στο Stade de France όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός Γαλλία - Γερμανία.


Η εφημερίδα Syker Kreiszeitung της περιοχής του Ανόβερου μετέδωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι κοντά στο στάδιο εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές.

Εκτός από το γήπεδο, εκκενώθηκε και η TUI-Arena, όπου απόψε θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims». Δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και για τον συναυλιακό χώρο. Η εθνική ομάδα της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το Spiegel μεταφέρθηκε σε «ασφαλές μέρος».

Αποτράπηκαν 10 επιθέσεις

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το Έγκλημα Χόλγκερ Μουνχ αποκάλυψε ότι κατά το παρελθόν η Γερμανία απέτρεψε την εκδήλωση τουλάχιστον έντεκα επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών.

«Στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση στη βάση των τρεχουσών πληροφοριών και εξελίξεων και κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μην συμβούν τέτοιες επιθέσεις. Έτσι κατά το παρελθόν κατέστη δυνατό να αποτρέψουμε έντεκα επιθέσεις», δήλωσε ο κ. Μουνχ στην εφημερίδα Die Welt και επισήμανε ότι ειδικά οι επιθέσεις στην Γαλλία δείχνουν ότι ο κίνδυνος διεθνούς τρομοκρατίας είναι υψηλός και μπορεί και η Γερμανία να επηρεαστεί από τρομοκρατικές επιθέσεις.

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!