Κόσμος

03/05/2016 - 19:26

Απελευθέρωση βίζα για τους Τούρκους με αστερίσκους– Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλες

Τ

ην απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους υπηκόους, αναμένεται να προτείνει, εκτός απροόπτου αύριο Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

 
Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως είχε διαφανεί και στη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ για το προσφυγικό όταν και συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας παρά τις αρκετές αντιδράσεις κρατών –μελών.
 
Έτσι, όπως επισήμαναν σήμερα οι ίδιες διπλωματικές πηγές η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ ενώ προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της προέγκρισής της από την ευρωβουλή, όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη προβάλλουν ενστάσεις έναντι των προτάσεων της Επιτροπής.
 
Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times η Κομισιόν θα διευκρινίζει πως η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα και συγκεκριμένα εννέα, σύμφωνα με πηγές των FT.
 
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν στην εφημερίδα ότι αν η Άγκυρα επιχειρήσει να πιέσει ώστε να παραβλεφθούν τα κενά, τότε η Ευρωβουλή και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία μπορεί να σκληρύνουν τη στάση τους, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.
 
Κενά υπάρχουν σε τεχνικά ζητήματα, όπως η μη ύπαρξη τουρκικών βιομετρικών διαβατηρίων, αλλά και σε σημαντικά πολιτικά θέματα, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας και η ασυμφωνία των δύο πλευρών σε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς – ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων.
 
Η απελευθέρωση των θεωρήσεων για την Τουρκία θα επιτρέπει μεν σε 80 εκατομμύρια Τούρκους την ελεύθερη είσοδο στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά μόνο για διάστημα έως 90 ημερών.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Politico δύο είναι τα επιχειρήματα επί των οποίων θα βασίσει αύριο την πρότασή της η Επιτροπή.
 
Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποφυγή μετατροπής της Ελλάδας σε γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων και το δεύτερο με το γεγονός ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
 
Η Τουρκία από τη μεριά της, επισημαίνει το Politico, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά άβολων παραχωρήσεων σε θέματα Δημοκρατίας.
 
Ολοκληρώνοντας, η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει μεγαλοστομία τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με το ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό, τι η Τουρκία την Ευρώπη, μια και με το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού λιγότεροι πρόσφυγες έχουν πια το κίνητρο να περάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που θα προσέθετε μεγαλύτερο βάρος στην Άγκυρα, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας.
 
Από την άλλη μεριά η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχτηκαν να συμπεριληφθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Τουρκία αντανακλά την απόγνωσή τους και την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
 
newpost.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!