Κόσμος

24/06/2016 - 07:24

Το Brexit είναι γεγονός - Σεισμός σε Λονδίνο και Ευρώπη

trong>up date 2 Πολιτικός σεισμός σε Βρετανία και Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Ήδη ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την παραίτηση από τη θέση του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι στόχος είναι η χώρα να έχει νέο πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.
 
Την παραίτησή του προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανος για ό,τι πέτυχε από αυτή τη θέση.
Στις δηλώσεις του έξω από την Ντάουνινγκ Στρίτ 10, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι ο βρετανικός λαός αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο μονοπάτι από αυτό που πρότεινε ο ίδιος, κατά συνέπεια θα πρέπει να επιλεγεί άλλος πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός τους επόμενους τρεις μήνες ενώ δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να «σταθεροποιήσει το καράβι».
Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως δεν θέλει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα σήμερα, όμως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να τοποθετηθεί με την έναρξη του συνεδρίου των Συντηρητικών.
Παράλληλα, ο Κάμερον δήλωσε πως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.
Ο Κάμερον είπε ακόμη πως θα διαβεβαιώσει τις αγορές και τους επενδυτές ότι η οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή ενώ θέλησε να καθησυχάσει του Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις κυβερνήσεις της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

------------------------------

up date Οριστικά πια το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Έτσι λοιπόν, υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ψήφισαν 17.410.742 Βρετανοί με ποσοστό 51,9% ενώ υπέρ της παραμονής της ψήφισαν 16.141.241 άνθρωποι σε ποσοστό 48,1%.
Συνολικά το εκλογικό σώμα των Βρετανών πολιτών ανέρχεται σε 45.501.241 άτομα με την συμμετοχή να αγγίζει το 72,2% και τα άκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται στα 26.033.
Ο Νάιντζελ Φάρατζ με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι μπορεί πλέον να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα πηγές του στρατοπέδου του Bremain, δηλώνει στο BBC ότι πλέον «τα πράγματα είναι δύσκολα». Λίγη ώρα αργότερα ο Φάρατζ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Κάμερον σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νίκη του Brexit. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να είναι ο διαπρύσιος υποστηρικτής του Brexit Μπόρις Τζόνσον και οι Μίκαελ Γκοβ και Λίαμ Φοξ που συμμετείχαν επίσης στην καμπάνια του Brexit.
Από την άλλη, ο Μάθιου Έλιοτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit δήλωσε στο Reuters ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, προκειμένου να εφαρμόσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.

------------------------------

αρχική ανάρτηση

Αλλαγή σκηνικού και ανατροπή τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μεγάλη Βρετανία καθώς το Brexit προηγείται με 600.000 ψήφους της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τις 7:00 το πρωί είχαν καταμετρηθεί τα 316 από τα 382 εκλογικά κέντρα. Όπως όλα δείχνουν, η Βρετανία βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός ΕΕ με τις συνέπειες να είναι τεράστιες τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Brexit καταγράφει ποσοστό 51.3 ενώ το Bremain έχει 48.7. Την ίδια ώρα ο εκλογικός αναλυτής του Sky News προβλέπει νίκη του Brexit με 53%, ενώ και το BBC "δείχνει" έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο Νάιντζελ Φάρατζ με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι μπορεί πλέον να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα πηγές του στρατοπέδου του Bremain, δηλώνει στο BBC ότι πλέον «τα πράγματα είναι δύσκολα». Λίγη ώρα αργότερα ο Φάρατζ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Κάμερον σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νίκη του Brexit.

 

Σκοτία και Ιρλανδία ψηφίζουν υπέρ της παραμονής, ενώ Αγγλία και Ουαλία φαίνεται να τάσσονται υπέρ της εξόδου. Με αυτά τα δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη στο Λονδίνο ακούγονται σενάρια περί παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πιθανότατα θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν σενάρια και για πρόωρες εκλογές.

 

CNN.gr

Μοιράσου το άρθρο!