Κόσμος

10/03/2017 - 07:00

Εκτέλεσαν 20 πρόσφυγες που αρνήθηκαν να μπουν σε σκάφος του διακινητή

Περίπου 20 πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική εκτελέστηκαν από διακινητές σε μια παραλία της Λιβύης επειδή αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε ένα πλοιάριο για να πάνε στην Ευρώπη, έγινε γνωστό σήμερα από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.


Οι πρόσφυγες ετοιμάζονταν για τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, ωστόσο αρνήθηκαν να επιβιβαστούν λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, εξήγησε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η τραγωδία σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην παραλία της Σαμπράθα.

Από την Γενεύη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι οι δικές του πληροφορίες κάνουν λόγο για 22 νεκρούς. "Φαίνεται ότι υπήρξε μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ διακινητών" που οδήγησε στον θάνατο 22 ανθρώπων, διευκρίνισε.

Οι διακινητές οργανώνουν τις αναχωρήσεις των μεταναστών/ προσφύγων με προορισμό την Ιταλία, που απέχει μόνο 300 χιλιόμετρα από τα παράλια της Λιβύης. Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία, έξι χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Καθώς δεν υπάρχει πλέον τακτικός στρατός ή αστυνομία, πολιτοφύλακες εκτελούν χρέη ακτοφυλάκων. Συχνά όμως κατηγορούνται για συνεργασία ή για συμμετοχή στη διακίνηση ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 5η Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο 521 άνθρωποι ενώ άλλες 20.000 κατάφεραν να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!