Κόσμος

25/04/2016 - 08:53

Επιστρατεύονται drones για την επιτήρηση των προσφυγικών ροών

Στην λύση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές φαίνεται να καταφεύγει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων Frontex.


Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της υπηρεσίας επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με το «Έθνος» ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Τα drones θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και θα σκανάρουν με τις υπερσύγχρονες κάμερες μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις στέλνοντας ταυτόχρονα ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.



Ο Frontex αναζητά drones που θα πετούν σε χαμηλό σχετικά ύψος και θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και για αρκετή ώρα, χωρίς να πρέπει να ανεφοδιαστούν, ενώ έχει ζητήσει ήδη από εταιρείες κατασκευής να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χρήση RPAS, όμως εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν και έτσι έχουμε ξεκινήσει ήδη να επεξεργαζόμαστε σχέδια στην περίπτωση που εγκριθεί, ώστε να μην έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», είπε στην εφημερίδα η Eυα Μονκιούρ, εκπρόσωπος Τύπου του Frontex.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων σχεδιάζει να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις εντός του 2016 ώστε να δοκιμαστούν τα drones σε πραγματικές συνθήκες, ενώ αναμένεται να αρθούν τα εμπόδια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που δεν επιτρέπει την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κοινό εναέριο χώρο.

Τα drones σύμφωνα με την Frontex θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. H χρήση τους θα αφορά αρχικά την Ισπανία και άλλες χώρες, όμως αν το σχέδιο προχωρήσει, προτεραιότητα θα δοθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Μοιράσου το άρθρο!