Κόσμος

21/07/2016 - 07:13

Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης για 3 μήνες η Τουρκία

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε και ακολούθησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επίσης υπό την προεδρία του ιδίου, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι η Τουρκία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες.


Η Τουρκία τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από απόψε έως την 20ή Οκτωβρίου βάσει του Άρθρου 120 του τουρκικού Συντάγματος, στο οποίο «πατά» ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι θα δοθεί κατ' αυτό τον τρόπο ο απαραίτητος χρόνος για την «αποκατάσταση του κράτους δικαίου».

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι εντός συνταγματικού πλαισίου και στοχεύει στην ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για την αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε ο Ερντογάν. Δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες, υποστήριξε.

Η «κάθαρση» θα συνεχιστεί στο στρατό και όλους τους θεσμούς και τις δομές της δημόσιας διοίκησης «μέχρι να βγάλουμε από μέσα τον καρκίνο», είπε παραπέμποντας στο κίνημα Γκιουλέν.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και ο στρατός τελεί υπό τις εντολές της.

Σπεύδοντας να προκαταλάβει αντιδράσεις, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική στην απόφαση για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε.

Περνώντας στην οικονομία, Ερντογάν τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και η Κεντρική Τράπεζα χειρίζεται την κατάσταση αποφασιστικά. Όσο για την υποβάθμιση από την Standard & Poors ανέφερε πως η Τουρκία δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τέτοιους οργανισμούς.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας «δείχνει» επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης


Επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης φαίνεται να «δείχνει» υψηλόβαθμος βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε στις 17:50 και έπεται το υπουργικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι το Σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι οι πολίτες είναι απίθανο να επηρεαστούν αρνητικά.

Μιλώντας στο δίκτυο NTV ο Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν ελήφθη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι από συνταγματικής άποψης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να μείνει σε ισχύ έως και για έξι μήνες.

Ο ίδιος δήλωσε, δε, πως πιστεύει πως θα πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή για συγκεκριμένα εγκλήματα όπως η απόπειρα βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

 

tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!