Κόσμος

31/10/2014 - 18:30

Γαλλία: Μυστήριο με drones πάνω από πυρηνικά εργοστάσια

style="text-align: justify;"> 
Ανησυχία έχει προκαλέσει στο Παρίσι η επιβεβαίωση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι πάνω από επτά πυρηνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος εθεάθησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η προέλευσή τους είναι άγνωστη, και το Παρίσι έχει ξεκινήσει επείγουσα έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 
 
Η Greenpeace, ιδιαίτερα ενεργή εναντίον του γαλλικού πυρηνικού προγράμματος, αρνήθηκε εμπλοκή στην υπόθεση και σημείωσε την ιδιαίτερη ανησυχία που εγείρει το περαστικό για την ασφάλεια των μονάδων.
 
Όπως επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ, καταγράφηκαν από τις αρχές του Οκτωβρίου πτήσεις drone πάνω από επτά πυρηνικές μονάδες που διαχειρίζεται η εταιρεία ηλεκτρισμού EdF. 
 
Οι μονάδες κατονομάστηκαν (δύο στα νοτιοανατολικά, μία στα νοτιοδυτικά, δύο στα βορειοανατολικά, μία στα βόρεια και μία κοντά στο Παρίσι). «Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και έχουν ληφθεί μέτρα για την ταυτοποίηση των drone και την εξουδετέρωσή τους» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.
 
Στη Γαλλία υπάρχουν συνολικά 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες στις 19 πυρηνικές μονάδες που διαχειρίζεται η EdF. 
 
Οι πρώτες υποψίες έπεσαν στην Greenpeace, η οποία έχει πολλές φορές διοργανώσει με επιτυχία ακόμη και «επιχειρήσεις εισβολής» σε πυρηνικές μονάδες. Η οργάνωση αρνήθηκε τις κατηγορίες και με τη σειρά της επισήμανε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των μονάδων που εξέθεσαν οι πτήσεις των drone.
 
«Σε κάθε της διαμαρτυρία, η Greenpeace δρα ανοικτά και αναλαμβάνοντας την ευθύνη» υπογράμμισε ο Γιανίκ Ρουσελέ, επικεφαλής του τμήματος της οργάνωσης εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. «Αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά ανησυχητικό» είπε, υποστηρίζοντας επίσης -επικαλούμενος δικές του πηγές- πως πτήση έγινε και πάνω από το ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας CEA στο Παρίσι.
 
Οι μονάδες έχουν υποβάλει μήνυση κατ' αγνώστων. Η νομοθεσία απαγορεύει πτήσεις πάνω από πυρηνικές μονάδες σε ύψος χαμηλότερο των 1.000 χιλιομέτρων και σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων.
 
 
πηγή: www.tovima.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!