Κόσμος

17/02/2017 - 08:50

Γαλλία: Σκάνδαλα και λάσπη στον δρόμο για τις κάλπες

yle="text-align: justify;">Μετά το «Penelopegate», με τις πανάκριβες αργομισθίες της μαντάμ Πενελόπ Φιγιόν, συζύγου του προεδρικού υποψηφίου της Δεξιάς, ιδού το «sexgate» με τις δήθεν εξωσυζυγικές, ομοφυλοφιλικές σχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ετέρου διεκδικητή της προεδρίας. Τα σκάνδαλα και η λάσπη δεν είναι τίποτα καινούργιο στη γαλλική πολιτική, πόσω μάλλον που τα ΜΜΕ της χώρας έχουν ξεπεράσει πια το παλιό ταμπού της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτικών.

 
Οι αποκαλύψεις για την εκτός γάμου κόρη τού τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν χρειάστηκαν χρόνια για να βγουν στον Τύπο, ακόμη και αν τα πραγματικά περιστατικά για τη διπλή ζωή και την παράλληλη οικογένεια του Σοσιαλιστή ηγέτη ήταν ευρέως γνωστά στους δημοσιογράφους, όσον καιρό ήταν πρόεδρος της Γαλλίας ο Μιτεράν μεταξύ του 1981 και του 1995.
 
Αλλά οι φωτογραφίες του νυν προέδρου, επίσης Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, να καταφτάνει έξω από το διαμέρισμα της ερωμένης του, ηθοποιού Ζιλί Γκαγέ, καθισμένος στο πίσω μέρος ενός σκούτερ, κατέκλυσαν τα πρωτοσέλιδα σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ ο πρόεδρος ήταν ακόμη σε μια άλλη σχέση. Ακολούθησε ο χωρισμός από την επίσημη αγαπημένη Βαλερί Τριερβελέρ, που έγινε πάλι πρώτο θέμα στον Τύπο, με πολλές πιπεράτες λεπτομέρειες - όπως η απόπειρα αυτοκτονίας της Βαλερί όταν είδε την προδοσία του Φρανσουά στα πρωτοσέλιδα.
 
Το διαζύγιο του Δεξιού Νικολά Σαρκοζί το 2007, μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία, και ο επακόλουθος γάμος του, ο τρίτος, με την τραγουδίστρια και μοντέλο Κάρλα Μπρούνι, καλύφθηκαν επίσης ευρέως. Και ήταν ένα σεξουαλικό σκάνδαλο η διαβόητη υπόθεση του βιασμού της καμαριέρας, που κατέστρεψε τις προεδρικές ελπίδες του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, και έδωσε στον Ολάντ την ευκαιρία για την προεδρία το 2012.
 
Αυτά για τα «ροζ» και τα προσωπικά. Τα οικονομικά σκάνδαλα παρουσιάζονταν πάντα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και έχουν υπάρξει πολλά μέχρι τώρα στον 21ο αιώνα. Μια διάσημη περίπτωση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σαρκοζί ήταν το σκάνδαλο διαφθοράς στην πετρελαϊκή εταιρεία Elf, με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες για τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών, όπου επενδύει η εταιρεία.
 
Ο Δεξιός πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων το 2011, και ο Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός τον οποίο νίκησε πρόσφατα ο Φρανσουά Φιγιόν στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα, είχε καταδικαστεί για παρόμοια αδικήματα διαφθοράς που χρονολογούνται από το 2004.
Σήμερα, ο Φιγιόν δηλώνει πως θα παραιτηθεί από υποψήφιος πρόεδρος αν η υπόθεση με τις αργομισθίες της Πενελόπ καταλήξει στο δικαστήριο με καταγγελίες εναντίον του. Διενεργείται ήδη επίσημη έρευνα μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου ότι η γυναίκα του εισέπραξε συνολικά 900.000 ευρώ για υπηρεσίες κοινοβουλευτικής βοηθού - αν και κανένας δεν τη θυμάται να εργάζεται.
 
Η Πενελόπ (η οποία έχει γεννηθεί στην Ουαλία, δηλώνει οικιακά και είναι μητέρα πέντε παιδιών με τον Φιγιόν) είχε προσληφθεί από τον σύζυγό της και φαινόταν να εργάζεται για αυτόν την περίοδο 1992-2002, χωρίς όμως να προσφέρει πραγματικά υπηρεσίες - αν και με μισθό άνω των 6.000 ευρώ τον μήνα.
 
Το σκάνδαλο έχει στοιχίσει ακριβά, με τον Φιγιόν να εμφανίζεται τώρα τρίτος στις δημοσκοπήσεις για τον α' γύρο των προεδρικών (23 Απριλίου), πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον ανεξάρτητο, πρώην υπουργό Οικονομίας του Ολάντ Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες σε μια «ροζ» ιστορία, με φήμες που λένε πως έχει γκέι σχέση με τον πρόεδρο του Radio France Ματιέ Γκαλέ.
 
Ο 39χρονος Μακρόν είναι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια με την Μπριζίτ Τρονιέ, πρώην καθηγήτριά του στο Λύκειο και 20 χρόνια μεγαλύτερή του. Διέψευσε δημοσίως τα περί ομοφυλοφιλίας, κάνοντας χιούμορ για το θέμα από τη σκηνή του θεάτρου «Μπομπινό» στο Παρίσι.
 
«Δεν έχω διπλή ζωή. Δεν μπορώ να εμφανίζομαι διπλός!» είπε μιλώντας με θέρμη για την Μπριζίτ: «Μοιράζεται τη ζωή μου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν λέτε ότι έχω διπλή ζωή με τον Ματιέ Γκαλέ, είναι το ολόγραμμά μου που δραπέτευσε, δεν μπορεί να είμαι εγώ!».
 
Τα κουτσομπολιά για την γκέι σχέση του Μακρόν άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο. Για τον 40χρονο Ματιέ Γκαλέ είχαν κυκλοφορήσει και παλαιότερα φήμες ότι είχε σχέση με τον Φρεντερίκ Μιτεράν, υπουργό Πολιτισμού του Σαρκοζί, και ανιψιό του πρώην προέδρου της Γαλλίας.
 
 
πηγή: www.tovima.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!