Κόσμος

24/11/2015 - 12:20

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος

Νέα εστία έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία ενδέχεται να πυροδοτήσει η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία.


Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στα τουρκο-συριακά σύνορα με την Άγκυρα να αναφέρει ότι το μαχητικό είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το μαχητικό έλαβε 10 προειδοποιήσεις μέσα σε 5 λεπτά διευκρινίζοντας ότι τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάρριψής του.

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πλάνα που φέρεται να καταγράφουν τους δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις», σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Το χρονικό της κατάρριψης

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

 

«Έχουμε αποδείξεις ότι δεν παραβίασε τα σύνορα»

Η Μόσχα από την πλευρά της επιβεβαίωσε την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι έχει αποδείξεις πως το Su-24 πετούσε μέσα στον συριακό εναέριο χώρο.

Μάλιστα, με νεότερη ενημέρωσή του το ρωσικό υπουργείο αναφέρει ότι το μαχητικό επλήγη πιθανότατα από το έδαφος.

«Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί».

Ρωσικά ελικόπτερα αναζητούν τους πιλότους

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα αναζητούν τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ενας από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Οι ανταρτικές δυνάμεις της περιοχής αναζητούν και τον δεύτερο πιλότο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

 

efsyn.gr

 

 

up date

Νεκρός είναι, σύμφωνα με το CNN Turk, ο ένας πιλότος του ρωσικού Su-24 το οποίο κατέρριψαν τουρκικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τοπικές πηγές. Το αεροσκάφος κατερρίφθη με πύραυλο εδάφους-αέρος. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

 

Μοιράσου το άρθρο!