Κόσμος

23/09/2014 - 20:07

Ισπανία: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις - παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

style="text-align: justify;"> 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν ανακοίνωσε ότι παραιτείται, λίγη ώρα μετά την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις.
 
«Η απόφαση που έλαβα δεν είναι απλώς να εγκαταλείψω το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και την πολιτική, έπειτα από 30 χρόνια», δήλωσε ο Γκαγιαρδόν στον Τύπο, ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν ήμουν ικανός» να φέρω ως το κοινοβούλιο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.
 
Λίγο νωρίτερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να αποσυρθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του.
 
Το νομοσχέδιο αυτό, που θα αποτελούσε μια τροποποίηση στον προηγούμενο νόμο που είχε θεσπίσει το 2010 η σοσιαλιστική κυβέρνηση, περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών της Ισπανίας στην άμβλωση, περιλαμβανομένων ακόμη και περιπτώσεων που διαπιστώνονταν δυσμορφίες στο έμβρυο.
 
«Η κυβέρνηση κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή ομοφωνία», δήλωσε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους.
 
«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε διατυπώσεις ώστε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση. 
Όμως αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι έλαβα την πιο συνετή απόφαση», πρόσθεσε.
 
Η κυβέρνηση Ραχόι είχε υιοθετήσει τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιτρεπόταν η άμβλωση παρά μόνο σε περίπτωση που διαπιστώνεται αποδεδειγμένα κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας, ή έπειτα από βιασμό.
 
Ομως απέκλειε τις περιπτώσεις όπου έχει εντοπιστεί κάποια δυσμορφία στο έμβρυο.
Το νομοσχέδιο, που είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την αριστερά αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, δεν είχε ακόμη κατατεθεί στο κοινοβούλιο.
 
«Είναι ένας περίπλοκος νόμος, που συνεγείρει κοινωνικές ευαισθησίες», είχε παραδεχθεί την Παρασκευή η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, δεύτερη τη τάξει στην ισπανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση θέλει να εργαστεί για να καταλήξει στην ευρύτερη δυνατή συμφωνία», πρόσθεσε.
 
 
πηγή: www.tanea.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!