Κόσμος

27/06/2016 - 06:44

Ισπανία: Τρίτη δύναμη οι Podemos, πρώτος ο Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία

 

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία, ανακοινώθηκαν τα exit polls, χάρηκαν οι Podemos που τους έδειχναν δεύτερο κόμμα, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα ήρθαν για ακόμη μια φορά να διαψεύσουν τα exit polls.


Και αυτό με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές και όχι οι Podemos. Ενώ ενισχυμένος βγαίνει από αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Ραχόι.

Ειδικότερα, πρώτο φαίνεται να αναδεικνύεται το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, με 137 έδρες (έναντι 123 που είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου), χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει τις απαραίτητες 176 έδρες για την αυτοδυναμία.

Δεύτεροι φαίνεται πως είναι οι Σοσιαλιστές Πέδρο Σάντσεθ, με 85 έδρες (από 90 τον Δεκέμβριο).

Τρίτοι η συνεργασία Podemos-IU, με 71 έδρες (από 71).

Τέταρτοι οι Ciudadanos, με 32 έδρες (από 40).

Όπως όλα δείχνουν, οι Podemos διατήρησαν τις δυνάμεις τους (παρά τη συνεργασία που έκαναν με την Ενωμένης Αριστεράς-IU, που ήλπιζαν σε αύξηση των ποσοστών τους). Οι Σοσιαλιστές χάνουν κάποιες έδρες, ενώ αισθητά ενισχυμένος βγήκε ο Ραχόι 12 περισσότερες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η άνοδος αυτή μοιάζει να οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές στο πειστικό δίλημμα για την «χρήσιμη ψήφο», που η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος έθεσε ενώπιον των ψηφοφόρων, ιδίως στους αναποφάσιστους κι όσους είχαν ψηφίσει τους κεντρώους Ciudadanos, κατορθώνοντας να προσελκύσει πολλούς εξ αυτών.

Ελλείψει αυτοδυναμίας, το ερώτημα είναι: Βρίσκεται η Ισπανία μπροστά σε ένα νέο μετεκλογικό θρίλερ; Καθώς το ΡΡ, παρά την άνοδό του, δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία, η ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση συμμαχίας παραμένει, που σημαίνει ότι η μακρά σειρά των εντολών σχηματισμού βρίσκεται προ των πυλών.

Ιγκλέσιας: Μας κατέλαβαν εξ απίνης τα αποτελέσματα

Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα αυτά έπιασαν το κόμμα του εξ απίνης, καθώς καμία μέτρηση δεν έδειχνε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όπως δε είπε θα υπάρξει μεγάλη εσωκομματική συζήτηση για τα αίτια αυτών των αποτελεσμάτων.

Ο νούμερο 2 των Podemos, Inigo Errejon, σε δήλωσή του νωρίτερα αναγνώριζε ότι τα αποτελέσματα αυτά «δεν είναι καλά».

Η εκλογές αυτές είναι οι πρώτες μετά το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το Brexit, ταρακούνησε τον κόσμο, και μια νέα σφυγμομέτρηση στο εσωτερικό της ΕΕ.

Χαμηλή συμμετοχή

Το χαρακτηριστικό πάντως των εκλογών αυτών, όπως αναφέρουν κι όλοι οι πολιτικοί κι οι αναλυτές, είναι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες (το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,21%). Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Γενικά όμως αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, μετά από 6 μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές και ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Τα σενάρια

Το αρχικό σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς αυτές οι δύο παρατάξεις ήταν οι μόνες που φαινόταν πως θα συγκέντρωναν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματισθεί ένα κυβερνητικό πλαίσιο που δεν θα έχει ανάγκη κι από άλλες βακτηρίες, πολιτικές και κοινοβουλευτικές-όπως η ενδεχόμενη αποχή ανοχής από κάποια κόμματα στις ψηφοφορίες προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια ή να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Επίσης, η άρνηση των Σοσιαλιστών να συνεργαστούν με τον Ραχόι τον Δεκέμβριο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα. Βέβαια στην πολιτική, τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία. Και αυτό γιατί ο Ραχόι, βγαίνει ενισχυμένος από αυτές τις εκλογές.

Πως φτάσαμε σε δεύτερες εκλογές

Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.

Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2015, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σχήμα με τους Ciudadanos το κεντροδεξιό κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα. Αυτό όμως δεν προχώρησε καθώς καταψηφίστηκε στη βουλή. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε συνεργασία με τους Podemos η οποία δεν τελεσφόρησε αφού ο Σάντσεθ έθεσε ως όρο και τη συμμετοχή των Ciudadanos, κάτι που δεν δέχθηκαν φυσικά οι Podemos.

Έτσι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

 

huffingtonpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!