Κόσμος

03/10/2017 - 06:53

Καταλωνία: Το 90% υπέρ της ανεξαρτησίας εν μέσω σκληρής καταστολής

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη επιχείρησε να ματαιώσει δια της βίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 844 πολίτες.


Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλος Πουτζντεμόν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τις ταραχές στη βορειοανατολική περιοχή, όπου αναπτύχθηκε τεράστια δύναμη της αστυνομίας για να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Με τον αριθμό των τραυματιών να αυξάνεται δραματικά, πληθαίνουν διεθνώς οι αντιδράσεις για τη στάση της ισπανικής αστυνομίας και οι εκκλήσεις να σταματήσει η βία, που ξέσπασε από το πρωί.

Σφοδρά πυρά εξαπολύονται και κατά του Ραχόι με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του και την καταλανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι «αυτό που κάνει η αστυνομία είναι πραγματικό σκάνδαλο, μια αγριότητα».

Τα συνεχώς αυξανόμενα δε βίντεο που καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθιστούν την υπεράσπισή του ισπανού πρωθυπουργού από κυβερνητικά στελέχη έργο ιδιαιτέρως δύσκολο.

Κι όμως υπό αυτές τις συνθήκες, πλήθος κόσμου προσήλθε στις κάλπες και κατάφερε να ψηφίσει. Ακόμη και λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης (στις 21:00 ώρα Ελλάδος) υπήρχαν ουρές σε εκλογικά τμήματα, με τον εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να εκφράζει την πεποίθηση ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί.

Εκατοντάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ' όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», είχε αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα, μιλώντας για 460 ανθρώπους που τραυματίσθηκαν κατά τις ταραχές στην Καταλονία.


tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!