Κόσμος

24/04/2017 - 06:30

Μακρόν με Λεπέν στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Το σκηνικό του 2002, όταν το Εθνικό Μέτωπο υπό τον Ζαν Μαρί Λεπέν έμπαινε στον β΄γύρο των προεδρικών, επαναλαμβάνεται στη Γαλλία το 2017: Ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα δώσουν τη μάχη στον β' γύρο. Το ποσοστό της αποχής υπολογίζεται στο 22%.

Το 2002, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρας της Μαρίν Λεπέν, άφηνε εκτός β΄γύρου τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, και αντιμετώπιζε τον τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος διεκδικούσε την επανεκλογή του.

Ο Ζακ Σιράκ της δεξιάς κέρδισε στον β' γύρο με συντριπτικό ποσοστό, αλλά και με μεγάλο ποσοστό αποχής: έλαβε 82,2%, έναντι 17,8% του Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο του Μαΐου τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αφήνει εκτός κούρσας για το Μέγαρο των Ηλυσίων τους δύο υποψήφιους των μεγάλων παρατάξεων (δεξιά και Σοσιαλιστικό Κόμμα), για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών (με καταμετρημένες 33,2 εκατομμύρια ψήφους κυρίως εκτός μεγάλων πόλεων), ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23,11%, έναντι 23,08% για την Λεπέν, 19,7% για τον Φρανσουά Φιγιόν και 18,4% για τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Οι έρευνες που ανακοίνωσαν νωρίτερα τα ινστιτούτα για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (δεν έγιναν exit polls) δίνουν:

Harris Interactive: Μακρόν 23%, Λεπέν 22%
Ifop: Μακρόν 23,8%, Λεπέν στο 21,6%.
Kantar για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και το RTL: Μακρόν 23,8%, Λεπέν 21,7%, Φιγιόν 19,8%, Μελανσόν 19,2% και Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών στο 6,5%.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της Λεπέν και η είσοδός της στον β' γύρο προκάλεσαν συναγερμό στον πολιτικό κόσμο. Στον Μακρόν τηλεφώνησε άμεσα για να τον συγχαρεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο ο Φιγιόν, όσο και ο Αμόν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ το ίδιο ανακοίνωσαν σχεδόν άμεσα τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής δεξιάς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αντίθετα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β' γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της κάλεσε τους «πατριώτες» να την στηρίξουν στον επόμενο γύρο, μιλώντας για μάχη κατά των ελίτ και της άγριας παγκοσμιοποίησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ενότητα εν όψει του β' γύρου, υποσχόμενος -εφόσον κερδίσει- να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β' γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.
 

Μοιράσου το άρθρο!