Κόσμος

22/08/2014 - 18:37

Μπήκαν στην Ουκρανία χωρίς συνοδεία οι Ρώσοι

style="text-align: justify;"> 
«Πάτησαν γκάζι» τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια για τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να ανεχτεί τις καθυστερήσεις από το Κίεβο. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
 
O πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.
Στις δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, ο Ποροσένκο τόνισε πως περισσότερα από 100 ρωσικά φορτηγά έχουν διασχίσει τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν σε ελέγχους από τις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας ή τους συνοριοφύλακες και χωρίς να τα συνοδεύουν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
 
Νωρίτερα ωστόσο ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, ο Μπόρις Λόζκιν, συμφώνησαν σήμερα ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Ο ίδιος είπε ότι οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν στο τηλέφωνο.
 
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε νωρίτερα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και σύμβουλό του Λόζκιν να τηλεφωνήσουν στους Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου να «εκφράσουν την ανησυχία τους και να τους πουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».
 
Αποδοκιμάζει και η ΕΕ
Την αποδοκιμασία της για την απόφαση της Ρωσίας να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας» εξέφρασε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βλέπει μια «ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».
«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας. Επίσης αντίκειται στις προηγούμενες συμφωνίες που λήφθηκαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού».
 
«Πιέζουμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της» δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου τη ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.
 
Ο ίδιος «χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές, και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».
«Προκειμένου να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η οχηματοπομπή, που πρέπει να είναι αυστηρά ανθρωπιστικής φύσης, πρέπει να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» ενώ απαιτείται η συγκατάθεση της ουκρανικής κυβέρνησης για την είσοδό της, υπενθύμισε ο Μπραμπάν.
 
«Αυτό προϋποθέτει κυρίως να στείλουν όλες τις απαραίτητε λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια και τα μέτρα που θα λάβουν για να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού της ΔΕΕΣ» διευκρίνισε ο ίδιος.
Εντωμεταξύ τα πρώτα φορτηγά της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στην πόλη Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, το οποίο επικαλείται τους φιλορώσους αντάρτες που ελέγχουν την πόλη.
 
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!