Κόσμος

19/12/2016 - 19:24

Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα

Νεκρός από πυρά αγνώστου έπεσε στην Άγκυρα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκεναντίεβιτς Κάρλοφ, όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, παρευρισκόταν σε εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας του παρέμενε αρχικά αδιευκρίνιστη.

 
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι ο Κάρλοφ δέχθηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς το βήμα της εκδήλωσης για να μιλήσει. Επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του πρέσβη της Ρωσίας σε εκδήλωση στην Τουρκία μετά από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας. Η ιστοσελίδα της Hurriyet (hurriyet.com.tr) αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες.
 
Φωτογράφος της τουρκικής εφημερίδας, που βρισκόταν στο εκθεσιακό κέντρο μετέφερε την πληροφορία ότι ο δράστης είναι ένας μαυροντυμένος άνδρας, με γραβάτα και κοστούμι, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη. Με βάση πηγές των τουρκικών μέσω ο επιτιθέμενος είχε εισέλθει στην γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα και συμμετείχε ως μέλος της αστυνομικής φρουράς. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μετέδωσε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές.
 
Το CNN Turk μετέδωσε ότι από το σημείο της επίθεσης ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί, αλλά σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η ρήψη πυρών έχει πλέον σταματήσει. Το τουρκικό δίκτυο NTV μετάδωσε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αστυνομία.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε το συμβάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, και σχολίασε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερώνεται για το συμβάν. Η τουρκική πρωθυπουργία δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, δημιουργώντας ένα κλίμα συσκότισης στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μοιράσου το άρθρο!