Κόσμος

23/05/2016 - 18:31

«Όχι» σε ακροδεξιό πρόεδρο είπε η Αυστρία - Εξελέγη ο οικολόγος Βαν ντερ Μπέλεν

«Όχι» στον ακροδεξιό πρόεδρο λέει η Αυστρία.


Το αποτέλεσμα έκριναν οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονταν στο 14% των ψήφων στη χώρα.

Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα πριν την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.
 
Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.
 
Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.
 
Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

Το βράδυ της Κυριακή ανακοινώθηκε ότι τα αποτελέσματα έφερναν πρώτο τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ με ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% για τον οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων SORA προέβλεπε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 50 - 50, με οριακή επικράτηση μερικών χιλιάδων ψήφων για τον βαν ντερ Μπέλεν.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) πανηγύριζε για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλεόν στο κέντρο της κοινωνίας».

Ο 45χρονος Χόφερ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καλλιεργήσει την εικόνα «μετριοπαθούς» φιγούρας (σε σύγκριση με τον αρχηγό του κόμματός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε) -αλλά η στάση που υποστήριζε ήταν στη γραμμή του κόμματός του, με άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην ΕΕ.

Ο ίδιος ο Χόφερ είχε πει τη νύχτα της Κυριακής: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι αύριο πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια θα είμαι πρόεδρος».

Μοιράσου το άρθρο!