Κόσμος

04/01/2017 - 08:53

Πανικός από τον ισχυρό σεισμό 7,2 βαθμών στα νησιά Φίτζι

yle="text-align: justify;">Η προειδοποίση για γιγαντιαία κύματα τσουνάμι στα νησιά Φίτζι ακυρώνεται, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού χθες, λίγο μετά από τον σεισμό 7,2 βαθμών που σημειώθηκε στο νησιώτικο έθνος του Νότιου Ειρηνικού, τρέποντας πανικόβλητους κατοίκους των ακτών σε φυγή σε ψηλότερο έδαφος.

 
Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 10:52 π.μ. (12:52 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα), είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 280 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Φίτζι, Σούβα, σε ρηχό εστιακό βάθος (15 χλμ), ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
 
Δεν υπήρξαν αναφορές ακόμη για καταστροφές ή θύματα.
 
Νωρίτερα το γραφείο φυσικών καταστροφών του Φίτζι είχε εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από τον ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό, προκαλώντας γενικές εκκενώσεις κτιρίων και κυκλοφοριακό χάος.
 
«Ο σεισμός δημιούργησε αρκετό πανικό, υπάρχουν αυτοκίνητα που περιμένουν στην ουρά ενώ καταφεύγουν σε ψηλόστερο έδαφος», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής της οργάνωσης Oxfam στο Φίτζι, Γιοβέζα Σαλαντόκα, από τη Σούβα.
 
Η Κορίν Άμπλερ, υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού στη Σούβα, έγραψε στο Twitter ότι όλο το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα «πηγαίνουν σε ψηλότερο».
 
Μετά τον σεισμό υπήρξαν τουλάχιστιον δύο μετασεισμοί άνω των 5 βαθμών.
 
Το κέντρο προειδοποίησης ακύρωσε την προειδοποίηση κινδύνου από τσουνάμι μία ώρα μετά τον πρώτο σεισμό.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα γειτονικά νησιωτικά έθνη Βανουάτου και Νέας Καληδονίας, είπαν οι αρχές.
 
πηγή: www.huffingtonpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!