Κόσμος

06/05/2015 - 21:06

Πρόβα συντριβής είχε κάνει ο Λούμπιτζ με το μοιραίο Airbus

style="text-align: justify;">Ελιγμούς καθόδου και στη διάρκεια της προηγούμενης πτήσης από Ντίσελντορφ προς Βαρκελώνη είχε πραγματοποιήσει ο Αντρέας Λούμπιτζ συγκυβερνήτης της πτήσης Α320 της Germanwings, η οποία συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις τον Μάρτιο. Για την ακρίβεια είχε επιλέξει προσωρινές ρυθμίσεις στον αυτόματο πιλότο, τις οποίες επανέλαβε στην πτήση της επιστροφής, δύο ώρες αργότερα, ενώ αγνόησε τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του από το έδαφος και από αέρος, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές στο Παρίσι.
 
Η προκαταρκτική έκθεση για τη συντριβή που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι ο συγκυβερνήτης την ώρα που ήταν μόνος στο πιλοτήριο, κατά την πτήση από το Ντίσελντορφ προς τη Βαρκελώνη στις 24 Μαρτίου, είχε ρυθμίσει πολλαπλές φορές τον αυτόματο πιλότο ώστε το Airbus A320 να κατεβεί σε ύψος 100 ποδών (30 μέτρων) από τα 37.000 πόδια στα οποία πετούσε και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 4,5 λεπτών. Ο Λούμπιτζ είχε κάνει τις δοκιμές αυτές ενώ ο πιλότος ήταν εκτός cockpit και στη συνέχεια επανέφερε τις ρυθμίσεις. Μάλιστα οι αλλαγές αυτές δεν είχαν γίνει αισθητές καθώς ο πύργος ελέγχου είχε δώσει εντολή για κάθοδο και το αεροπλάνο είχε αρχίσει ήδη να κατεβαίνει, δήλωσε ο Ρεμί Ζουτί, διευθυντής του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (ΒΕΑ).
 
«Δεν μπορώ να εικάσω τι συνέβαινε μέσα στο κεφάλι του, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι άλλαξε αυτό το κουμπί στη μικρότερη ρύθμιση των 100 ποδών και το έκανε αρκετές φορές», πρόσθεσε. Στην πτήση της επιστροφής, από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, ο Λούμπιτς σκόπιμα έδωσε εντολή για την πορεία καθόδου του αεροσκάφους έως τη συντριβή στις γαλλικές Άλπεις. Καθώς το αεροπλάνο πετούσε στο σταθερό ύψος πτήσης ο πιλότος είπε στον Λούμπιτς ότι έβγαινε από το πιλοτήριο και του ζήτησε να χειρίζεται τον ασύρματο.
 
Μόλις 30 δευτερόλεπτα αφότου ο πιλότος έκλεισε την πόρτα του cockpit, ο 27χρονος συγκυβερνήτης ρύθμισε τότε σκόπιμα τις ενδείξεις στον αυτόματο πιλότο ώστε το αεροπλάνο να κατεβεί σε ύψος 100 ποδών, όπως είχε κάνει πρόβα στην προηγούμενη πτήση. Στη συνέχεια άλλαξε επανειλημμένα τη ρύθμιση ώστε να επιταχύνει την πορεία καθόδου, μέχρι τη συντριβή.
 
Ο συγκυβερνήτης δεν άνοιξε την πόρτα του πιλοτηρίου κατά τη διάρκεια της πορείας καθόδου, παρά της επανειλημμένες εκκλήσεις του κυβερνήτη και τα χτυπήματα στην πόρτα, επισημαίνεται στην έκθεση σύμφωνα με τα ευρήματα από την εξέταση των καταγραφέων συνομιλιών και των δεδομένων της πτήσης που ελήφθησαν από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Εξάλλου, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι στη διάρκεια καθόδου ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τη Μασσαλία προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το πιλοτήριο έντεκα φορές σε τρεις διαφορετικές συχνότητες χωρίς όμως αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τα μαύρα κουτιά κάποιος ακούγεται να χτυπάει έξι φορές την πόρτα του πιλοτηρίου και μια φωνή να απευθύνει έκκληση για να ανοίξει η πόρτα. Στη συνέχεια δύο λεπτά πριν τη συντριβή του αεροσκάφους ακούγονται ακόμη πέντε βίαια χτυπήματα και το προειδοποιητικό σήμα για προσέγγιση του εδάφους.
 
«Ο Λούμπιτζ ακούγεται να αναπνέει και στο τέλος, υπάρχει μια δράση στο πηδάλιο. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήταν σε θέση να προβεί σε ενέργειες, που όλες είχαν την ίδια κατεύθυνση, να οδηγήσει το αεροπλάνο στο έδαφος», τόνισε ο Ζουτί.
 
Το BEA, του οποίου η έρευνα διεξάγεται παράλληλα με αυτή των δικαστικών αρχών, θα δώσει στη δημοσιότητα περίπου σε έναν χρόνο την τελική έκθεσή του, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συστάσεις για τις πόρτες του πιλοτηρίου και την διαχείριση των ιατρικών φακέλων των χειριστών από την αεροπορική βιομηχανία.
 
 
πηγή: www.kathimerini.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!