Κόσμος

27/04/2015 - 19:05

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νεπάλ - Ξεπερνούν τους 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Ακόμη υψηλότερα ανεβαίνει ο απολογισμός της καταστροφής στο Νεπάλ όσο ανασύρονται σοροί από τα ερείπια μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών: Οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 4.000 τουλάχιστον, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ξεκινούν συνεργεία από ξένες χώρες για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις, κεφάλαια για την πληγείσα χώρα δεσμεύει η διεθνής κοινότητα. Απελπιστική η εικόνα στα νοσοκομεία, μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικά μέσα και αίμα.
 
Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ενημέρωσε πως ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους 3.326 και των τραυματιών (που έχουν κατακλύσει νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα) ξεπερνά τους 6.500, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.000 και οι τραυματίες τους 7.000.
 
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν, υπενθυμίζεται, μόνο το Νεπάλ: Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 18 νεκροί.
 
Η καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα έχει κινητοποιήσει επιχειρήσεις αρωγής από το εξωτερικό: Ομάδες διασωστών από διάφορες χώρες ξεκίνησαν ήδη να αναχωρούν για το Νεπάλ -πρώτες οι γειτονικές χώρες Ινδία, Κίνα και Πακιστάν. 
 
Βοήθεια και συνεργεία στέλνουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Καναδάς και τα Εμιράτα. 
 
Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Κομισιόν δεσμεύτηκε για τρία δισ. ευρώ άμεσα για την πληγείσα χώρα, βοήθεια που θα αποσταλεί επιπλέον των επιμέρους κεφαλαίων και διασωστών που θα στείλουν τα εκάστοτε κράτη-μέλη, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Εκτάκτων Αναγκών Χρήστος Στυλιανίδης.
 
Στο Έβερεστ, που μέχρι και αυτό ταρακούνθηκε, συνεχίζεται η δύσκολη επιχείρηση απομάκρυνσης ορειβατών που έχουν αποκλειστεί στους καταυλισμούς 1 και 2 (σε υψόμετρο 6 χλμ). Οι περίπου 100 ορειβάτες είναι καλά στην υγεία τους και δεν κινδυνεύουν, αλλά η διαδρομή καθόδου θεωρείται αδιάβατη μετά τις χιονοστιβάδες που πυροδότησαν οι δονήσεις. 
 
Η επιχείρηση απομάκρυνσης γίνεται με ελικόπτερα και ο καλός καιρός της Δευτέρας την ευνοεί, έστω κι αν προχωρά αργά -μπορούν να απομακρυνθούν μόνο δύο άτομα με κάθε πτήση. 
 
20 έλληνες πυροσβέστες στο Νεπάλ 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής «μετά από ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τα Ηνωμένα Έθνη κατόπιν του αιτήματος βοηθείας που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Νεπάλ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κινητοποίησε την 1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Έρευνας – Διάσωσης (MUSAR), αποτελούμενη από 20 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με δυο διασωστικούς σκύλους και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό».
 
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «και συνοδεία του 1ου MUSAR κινητοποιήθηκε και ομάδα του ΕΚΑΒ αποτελούμενη από έναν ιατρό και τέσσερα άτομα παραϊατρικό προσωπικό». 
 
Η αποστολή θα αναχωρήσει σήμερα Δευτέρα το απόγευμα, 27 Απριλίου στις 20:00, από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με έκτακτη ειδική πτήση της Aegean.
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπήρξε από τα πρώτα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ειδοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Απριλίου, σχετικά με το αίτημα βοηθείας του Νεπάλ καθώς και από τα πρώτα κράτη – μέλη που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στην πληγείσα χώρα.
 
 
 
Κατμαντού, πόλη σκηνών ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται
Η εικόνα της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι ένα μείγμα άδειων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές (όσων δεν έχουν γκρεμιστεί) με σκηνές στους δρόμους στις οποίες κοιμούνται οι κάτοικοι. 
 
Ο χορός των μετασεισμών συνεχίζεται: Μετά τον ισχυρότερο μετασεισμό της Κυριακής, που έφτασε τους 6,7 βαθμούς, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με δονήσεις της τάξης των 4-5 βαθμών.
 
Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με γυμνό μάτι: Πολλά από τα σπίτια που έχουν μείνει όρθια είναι πλέον ακατάλληλα και, ακόμη κι όταν οι μετασεισμοί σταματήσουν, η χώρα θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. 
 
Όσοι μπορούν, προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Οι δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία είναι γεμάτοι, ενώ στο αεροδρόμιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές.
 
Έξω από την πρωτεύουσα, αρκετές κοινότητες είναι ακόμη αποκλεισμένες και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν έστω και για να σχηματίσουν εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων. 
 
Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Λαμτζούνγκ, που είναι εκείνη με περισσότερες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η πρόσβαση από το κοντινό Κατμαντού μπορεί να χρειαστεί υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και έξι ώρες.
 
New York Times: Εικόνα απελπισίας σε ένα πολύπαθο Νεπάλ
 
Το σπίτι της και το χωριό της κοντά στο επίκεντρο του σεισμού καταστράφηκαν, ο παππούς της σκοτώθηκε και κανείς από τον έξω κόσμο - ούτε στρατιώτης ούτε αστυνομικός ή κάποιο σωστικό συνεργείο - δεν ήρθε για να βοηθήσει.
 
Η Μπίμα Λάμα, μια Νεπαλέζα που ζει στο Νέο Δελχί, δημιούργησε αυτή την εικόνα με βάση σκόρπιες τηλεφωνικές συνομιλίες με κατοίκους του χωριού της που έχουν μείνει άστεγοι. Τέτοιες ιστορίες θα ακουστούν πολλές τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα σωστικά συνεργεία θα προσπαθούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, αναφέρουν οι New York Times.
 
Η χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο σεισμός. Και η φυσική καταστροφή είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα που έχουν προκαλέσει δεκαετίες πολέμου και πολιτικής παράλυσης, προσθέτει η εφημερίδα.
 
Μια μαοϊκή εξέγερση που κράτησε δέκα χρόνια έλαβε τέλος το 2006, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν μπορέσει από τότε να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύνταγμα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και επανειλημμένες υποσχέσεις για επίτευξη συναίνεσης. Ακόμη κι οι Κινέζοι έστειλαν βοήθεια για τις πρόσφατες εκλογές του Νεπάλ, παρόλο που στερούνται σχετικής πείρας…
 
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σούσιλ Κοϊράλα δεν βρισκόταν στη χώρα την ώρα της καταστροφής, αλλά είχε πάει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, δείχνει πόσο αποδυναμωμένο είναι το Νεπάλ.
 
Πολλοί Νεπαλέζοι διηγούνται τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τραγωδίας αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις.
 
Ο Ασουτράζ Σουμπέντι, ένας επιχειρηματίας που τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα δεν είναι θύμα μόνο του Εγκέλαδου. «Ο αδελφός μου κι εγώ εργαζόμαστε στην οικοδομική βιομηχανία και ξέρουμε ότι τα κτίρια χτίζονται χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας», τονίζει.
 
Η χώρα έχει μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, αλλά σε πόλεις όπως η Κατμαντού δεν υπάρχει ηλεκτρικό για 14 ώρες την ημέρα. Η φτώχεια είναι εκτεταμένη, η μόλυνση του περιβάλλοντος ασφυκτική και οι στατιστικές της υγείας τρομακτικές.
 
Η μετανάστευση είναι πρωτοφανής: το 2014, κάπου 1.500 Νεπαλέζοι έφευγαν κάθε μέρα για το εξωτερικό σε αναζήτηση προσωρινής απασχόλησης. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1996 ήταν έξι. Καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα, κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι χωριά όπως αυτό της Μπίμα Λάμα να κατοικούνται μόνο από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Αντρες βλέπει κανείς μόνο στις φωτογραφίες.
 
«Ελπίζω ότι αυτή η τρομερή καταστροφή θα επιβάλει επιτέλους μια πολιτική συναίνεση στην πολιτική ελίτ της χώρας», λέει ο Σιάμ Σαράν, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στο Νεπάλ.
 
Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών την Κυριακή
 
Ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών, έπληξε σήμερα το Νεπάλ και την Ινδία, με αποτέλεσμα νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.
 
«Άλλος ένας, έχουμε έναν μετασεισμό αυτήν ακριβώς τη στιγμή», είπε ο Ινδός ορειβάτης Αρτζούν Βατζπάι που βρισκόταν στο όρος Μακάλου, 20 χιλιόμετρα από το Έβερεστ και εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters.
 
Στο βάθος της γραμμής ακούγονταν κραυγές και ήχοι παρόμοιοι με αυτούς που κάνουν οι χιονοστιβάδες όταν πέφτουν.
 
Από τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκάβαν έστειλε μήνυμα μέσω Twitter ότι έχουν προκληθεί τρεις νέες χιονοστιβάδες.
 
 
Διεθνής κινητοποίηση για βοήθεια στο Νεπάλ
Επί ποδός βρίσκονται ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και κυβερνήσεις παγκοσμίως για την παροχή βοήθειας στο Νεπάλ μετά τον φονικό σεισμό του Σαββάτου.
 
Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου έχει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ, η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ετοιμάζονται ενισχύσεις από το Παρίσι. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.
 
Στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων αλλά και στην παροχή βοήθειας στους τραυματίες συμμετέχουν εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού.
 
Επιπλέον, η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λόγο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.
 
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la Faim έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.
 
Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.
 
Τέλος, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.
 
 
 
πηγή: www.tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!