Κόσμος

28/08/2014 - 18:08

Συναγερμός στην Ουκρανία- Εισβολή ρωσικών δυνάμεων καταγγέλλει ο Ποροσένκο

style="text-align: justify;"> 
Την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως και το ΣΑ του ΟΗΕ.
«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες.
«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ», μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.
«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.
Επίσης όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες μάχονται σε ουκρανικό έδαφος αυτή τη στιγμή, ενώ συνολικά κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, έχουν αναπτυχθεί περίπου 20.000 Ρώσοι.
Η Μόσχα πάντως διαψεύδει ότι οι στρατιώτες της έχουν περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία.
«Ανησυχεί» η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σήμερα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις πληροφορίες από το πεδίο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, την ώρα που το Κίεβο αναφέρει ότι «ρωσικά στρατεύματα» έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη μεθοριακή πόλη Νοβοαζόφσκ.
«Επαναλαμβάνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή», πρόσθεσε η Κοτσίγιαντσιτς, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί «πολύ στενά όσα συμβαίνουν επί του πεδίου».
Η ίδια υπενθύμισε ότι η Κάθριν Άστον είχε μια σειρά συνομιλιών με αξιωματούχους την Τρίτη στο Μινσκ, μεταξύ αυτών και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγη ώρα πριν μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Στο μεταξύ ο ουκρανός πρεσβευτής στην ΕΕ Κονσταντίν Γελισέγεφ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί «μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία», αλλά και την παροχή μιας «ευρείας στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας» στη χώρα του.
«Ζητούμε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία (. . .). Αρκετή συνενοχή και κατευνασμός του επιτιθέμενου. Η αλληλεγγύη θα πρέπει να μεταφραστεί σε σημαντικές κυρώσεις και μια ευρεία στρατιωτική και τεχνική βοήθεια», υπογράμμισε ο Γελισέγεφ, σύμφωνα με τον λογαριασμό στο Facebook της ουκρανικής πρεσβείας στην ΕΕ.
«Από χθες η Ρωσία ξεκίνησε μια μη συγκαλυμμένη στρατιωτική εισβολή», υπογράμμισε.
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!