SZ: Πρόσφυγες κατά διακινητών για ναυάγιο στη Λέσβο

Σε μια υπόθεση που έχει φτάσει στη γερμανική δικαιοσύνη και αφορά ένα ναυάγιο με πρόσφυγες έξω από τη Λέσβο, όταν ακόμη το προσφυγικό βρισκόταν στην «καυτή φάση» του αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Το άρθρο έχει τίτλο «Η νύχτα του ναυαγίου» και περιγράφει πώς η ιστορία των επιζόντων του τραγικού ναυαγίου που συνέβη το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου του 2015 στα ανοιχτά του Αιγαίου, μεταξύ Σμύρνης και Λέσβου, έχει φτάσει στη γερμανική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα την  υπόθεση αυτή, που είναι από μόνη της νομικά πολύπλοκη δεδομένου ότι εμπλέκονται άτομα πολλών εθνικοτήτων αλλά και δικαιοδοσίες διαφορετικών χωρών, έχει επιληφθεί το πρωτοδικείο του Τράουνσταϊν στη Βαυαρία.
Όλα ξεκίνησαν στη Σμύρνη, όταν μια ομάδα προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, ήρθε σε επαφή με δίκτυο διακινητών προκειμένου να φτάσουν αρχικά στη Λέσβο για να ζητήσουν άσυλο κι από εκεί στη συνέχεια να μεταβούν στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως, η 70ετών βάρκα που τους μετέφερε δεν άντεξε στα μέσα της διαδρομής, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Κάποιοι από τους επιζώντες, μετά από πολλές περιπέτειες έφτασαν στη Γερμανία. Μαζί με αυτούς όμως, όπως φαίνεται στη Γερμανία, έφτασαν και οι διακινητές. Μετά από πολύμηνες έρευνες σε βάθος η ομοσπονδιακή αστυνομία εντόπισε έναν εξ αυτών, ο οποίος μάλιστα, παρά τους ισχυρισμούς του, φέρεται να διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε μεγάλο δίκτυο διακίνησης προσφύγων στην Τουρκία.
Ένα δεύτερο πρόσωπο, κάτοικος Βερολίνου που φέρεται να είναι συνεργός, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για συνέργεια σε παράτυπες ενέργειες που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικασθεί στο Τράουνσταϊν τον Αύγουστο. Έχουν ήδη ορισθεί επτά δικάσιμες ημέρες και αναμένεται να εξεταστούν 40 μάρτυρες.

 

Περί υποδοχής και επαναπροώθησης προσφύγων
Στο πεδίο του προσφυγικού, η Bild υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υποδέχονται στο μεταξύ πέντε φορές περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες απ΄ ό,τι προβλέπει η σχετική προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη νεότερα στοιχεία της Κομισιόν, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία στις 20 Μαρτίου του 2016, έχουν επαναπροωθηθεί από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία συνολικά μόλις 1.210 πρόσφυγες και μετανάστες.
Το ίδιο διάστημα ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες υποδέχθηκαν από την Τουρκία συνολικά 6.250 Σύρους, πέντε φορές δηλαδή περισσότερους απ΄ ό,τι προβλέπει η προσφυγική συμφωνία. Σύμφωνα με αυτή για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται από την Ελλάδα προς την Τουρκία, η Ε.Ε. πρέπει να δέχεται στο έδαφός της έναν Σύρο από την Τουρκία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Κομισιόν ο βασικός λόγος για τη βραδύτητα που παρατηρείται στις διαδικασίες επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς τις ιταλικές ακτές είναι οι αργές διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.
Στα ίδια στοιχεία της Κομισιόν αναφέρεται και η Frankfürter Allgemeine Zeitung, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι παρά τα προβλήματα η ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Άγκυρα στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή. Όπως σημειώνει μάλιστα  η εφημερίδα μάλιστα από την έναρξη της ισχύος της εν λόγω συμφωνίας ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα έχει πέσει ραγδαία, κατά 97%

 

http://www.naftemporiki.gr

φωτο: Reuters / Γιάννης Μπεχράκης

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ