Κόσμος

19/09/2014 - 17:24

Βρετανικός Τύπος: Διθύραμβοι για το «όχι» και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου

 
Πανηγυρικό κλίμα αποτυπώνουν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο κατέληξε σε καθαρή νίκη της παραμονής της χώρας στα πλαίσια του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Για «αλλαγή» η οποία επιτεύχθηκε έτσι κι αλλιώς κάνει λόγο ο τοπικός Τύπος της Σκωτίας.
 
Η σκωτσέζικη Herald  κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Σκωτία λέει όχι αλλά πλέον αλλάζει το Η.Β. για τα καλά», αναφερόμενη προφανώς στην αποκέντρωση εξουσιών την οποία έχουν υποσχεθεί όλα τα μεγάλα βρετανικά κόμματα για τις τέσσερις χώρες οι οποίες αποτελούν το βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
 
Σημειώνει επίσης ότι η «καρδιά» της επιρροής των κεντροαριστερών Εργατικών στη Σκωτία ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας.
 
Η Daily Telegraph κυκλοφόρησε με τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές», ενώ δίνει έμφαση στις διακηρύξεις του Ντέιβιντ Κάμερον για νέο συνταγματικό πλαίσιο για ολόκληρη τη χώρα.
 
«Μένουμε μαζί» τιτλοφορούν το πρωτοσέλιδό τους οι Times του Λονδίνου, οι οποίοι μιλούν για νίκη της σιωπηλής πλειοψηφίας των Σκωτσέζων, ενώ στέκονται και στις δηλώσεις του Πρώτου Υπουργού της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, περί «θριάμβου της δημοκρατίας», παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε η γραμμή του υπέρ της ανεξαρτησίας.
 
Για «Επαν-Ηνωμένο Βασίλειο» κάνει λόγο ο πρωτοσέλιδος τίτλος της έκτακτης έκδοσης του Ιndependent με ώρα έκδοσης 5.15 το πρωί, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ιστορική νίκη» του στρατοπέδου του «όχι», ενώ στέκεται και στην «τεράστια συμμετοχή» στο δημοψήφισμα.
 
Για «Δημιουργούς Ιστορίας της Σκωτίας» κάνει λόγο ο Guardian, αναφερόμενος στους Σκωτσέζους οι οποίοι προσήλθαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Η εφημερίδα εκδόθηκε προφανώς πριν ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, εξ ου και δεν σχολιάζει τη νίκη του «όχι».
 
Το ίδιο ισχύει και για τον σκωτσέζικο Scotsman, ο οποίος τιτλοφορείται «Το έθνος ομιλεί» και αναφέρεται μόνον στην μαζική συμμετοχή, αλλά όχι στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
 
 
πηγή: www.naftemporiki.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!